May 2019		doc.: IEEE 802.11-19/0748r2
IEEE P802.11
Wireless LANs
	11ax D4.0 Comment Resolution 26.2.8

	Date:  2019-05-08

	Author(s):

	Name
	Affiliation
	Address
	Phone
	email

	Liwen Chu
	Marvell
	
	
	

	
	
	
	
	

	
	
	
	
	

	
	
	
	
	

	
	
	
	
	

	
	
	
	
	

	
	
	
	
	

	
	
	
	
	

	
	
	
	
	



Abstract
This submission proposes resolutions for multiple comments related to TGax D4.0 with the following CIDs:
· 21080, 21289

Revisions: 

· .






Interpretation of a Motion to Adopt

A motion to approve this submission means that the editing instructions and any changed or added material are actioned in the TGax Draft.  This introduction is not part of the adopted material.

Editing instructions formatted like this are intended to be copied into the TGax Draft (i.e. they are instructions to the 802.11 editor on how to merge the text with the baseline documents).

TGax Editor: Editing instructions preceded by “TGax Editor” are instructions to the TGax editor to modify existing material in the TGax draft.  As a result of adopting the changes, the TGax editor will execute the instructions rather than copy them to the TGax Draft.
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	CID
	PP
	LL
	Comment
	Proposed Change
	Resolution

	20409
	295
	5
	In some scenario, an AP requires to no frame exchange with it.
	Add a mechanism for an AP to disable the reception frames from its associated STAs
	

	21080
	305
	5
	What is the purpose of this subclause? It appears to be repeating an existing rule that says that each transmission in a TXOP must be same or narrower BW as all previous ones, and appears to exist because someone believes that that rule does not apply to 6 GHz unless we explicitly state it here. But why does that rule not apply in 6 GHz?
	Clarify.
	Rejected.

The rules defined here is similar to 11ac’s related rules. The difference is that in 6GHz band, the Duration in PHY header can be used to protect the whole TXOP since all the 802.11 devices can decode it. 

	21289
	305
	11
	There are multiple problems here. 1. This requirement expects the implementation to look into the future. Only at the end of the TXOP will it be known that there are no non-HT duplicate PPDUs and at least one HE PPDU transmitted. 2. the condition on an HE PPDU with TXOP_DURATION != UNSPECIFIED being present is unnecessary because the requirement applies to HE PPDUs with TXOP_DURATION != UNSPECIFIED that are transmitted so there are always HE PPDU present with TXOP_DURATION != UNSPECIFIED  3. a non-initial PPDU that is sent after the first HE PPDU: isn't something sent after something else by definition non-initial? 4. Anthopomorphic "whose" (twice).  5. A device should not be expected to keep a history a frames sent or received during a TXOP. 6. The MAC doesn't set the SIG fields; it sets TXVECTOR parameters. 7. We already have a rule about CH_BANDWIDTH being less than or equal to the previous frame, so this reqirement is unnecessary. 8. If this is a problem in the 6 GHz band, why is it not a problem in the 5 GHz band? Why limit the requirement to 6 GHz band operation?
	Remove this requirement or rewrite it in a manner that fixes the identified problems.
	Revised

Discussion: generally agree with the commenter.
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26.2.8 Multiple frame transmission in an EDCA TXOP in the 6 GHz band
TGax Editor: Change subclause 26.2.8 as follows:
A STA that operates in the 6 GHz band and transmits multiple frames shall follow the rules defined in 10.22.2.7 with the exceptions listed below.
In a TXOP that includes no non-HT duplicate PPDUs, and at least oneif the TXOP is protected by the TXOP field of the first HE PPDU of the TXOP, i.e. whose the TXOP field in HE-SIG-A of the HE PPDU is not set to UNSPECIFIED, the TXOP holder shall set the TXVECTOR parameter CH_BANDWIDTH of a non-initialthe remaining PPDUs that is sent after the first HE PPDU whose TXOP field in HE-SIG-A is not set to UNSPECIFIEDin the TXOP as follows: (#21289)
· To be the same or narrower than the CH_BANDWIDTH parameter in TXVECTOR of the first HE PPDU whose TXOP field in HE-SIG-A is not set to UNSPECIFIED in the same TXOP.
NOTE----Frame exchanges in a TXOP that is protected by RTS/CTS follow the rules in 10.24.2.8 (Multiple frame transmission in an EDCA TXOP) (#21289)
Additionally, if the first HE PPDU whose TXOP field in HE-SIG-A is not set to UNSPECIFIED is a DL HE MU PPDU with preamble puncture, then the TXOP holder shall use the 20 MHz channels for the non-initial PPDU that are within the set of 20 MHz channels where pre-HE modulated fields of the first HE PPDU whose TXOP field in HE-SIG-A is not set to UNSPECIFIED are located.
Within an obtained TXOP that does not include HE PPDUs whose TXOP field in HE-SIG-A is not UNSPECIFIED nor non-HT duplicate PPDUs, the TXOP holder shall set the TXVECTOR parameter CH_BANDWIDTH of a non-initial PPDU to be the equal to or less than the TXVECTOR parameter CH_BANDWIDTH of the preceding PPDU that was transmitted in the same TXOP, subject to the following constraints:
· If the preceding PPDU is a DL HE MU PPDU with preamble puncture, the TXOP holder shall set the TXVECTOR parameter CH_BANDWIDTH of the non-initial PPDU to a value whose corresponding 20 MHz channels are within a set of 20 MHz channels where pre-HE modulated fields of the preceding PPDU are located.
· If the non-initial PPDU is a DL HE MU PPDU with preamble puncture, the TXOP holder shall set the TXVECTOR parameter RU_ALLOCATION of the non-initial PPDU to a value whose corresponding RU is within a set of 20 MHz channels where pre-HE modulated fields of the preceding PPDU are located.
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