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Interpretation of a Motion to Adopt

A motion to approve this submission means that the editing instructions and any changed or added material are actioned in the TGax Draft.  This introduction is not part of the adopted material.

Editing instructions formatted like this are intended to be copied into the TGax Draft (i.e. they are instructions to the 802.11 editor on how to merge the text with the baseline documents).

TGax Editor: Editing instructions preceded by “TGax Editor” are instructions to the TGax editor to modify existing material in the TGax draft.  As a result of adopting the changes, the TGax editor will execute the instructions rather than copy them to the TGax Draft.
	CID
	Page
	Clause
	Comment
	Proposed Change
	Resolution

	20010
	122.07
	9.3.3.10
	Probe Request may include Short SSID List IE.
	Please include approved changes from doc 11-19/61r7 (CR motion 782). It may be better to check all previously approved contributions to make sure if nothing else was missed.
	Revised-
Agree with the comment in principle. Proposed resolution accounts for the suggested change.

TGax editor please make the changes as shown in 11-19/0745 r1 under the tag 20010.

	20011
	122.47
	9.3.3.11
	As described in clause 26.17.2.3.2, an AP operating in 6GHz may send unsolicated broadcast Probe Response frames. Therefore, the critera dot11FILSOmitReplicateProbeResponses doesn't hold any more.
	Either remove the criteria dot11FILSOmitReplicateProbeResponses or add critera that covers 6GHz case (i.e., add dot11HE6GOptionImplemented with appropriate conditions)
	Revised-  
Agree with the comment in principle. 
It was resolved by the resolution of CID 20080. “A 6 GHz AP shall set the dot11FILSOmitReplicateProbeResponses to true” was added to D4.1
No change for 802.11ax D4.1


	20107
	187.01
	9.4.2.243
	VHT Operation element is not present if the VHT Operation Information field is present in the HE Operation element. Please replace "VHT Operation element" with "VHT Operation element (if present)". Also one "6 GHz band"addition is missing in clause 11.7. Please refer to 11-18/1211r6.
	As in comment.
	Revised-
Agree with the comment in principle. Proposed resolution accounts for the suggested change.

Regarding missing 6GHz band, it was resolved by the resolution of CID 20038.
TGax editor please make the changes as shown in 11-19/0745 r1


	20108
	187.16
	9.4.2.243
	6 GHz Operation Information field is 5 bytes (see Figure 9-772k). Please replace "0 or 4" with "0 or 5" in the last column of this figure.
	As in comment.
	Accepted-

	20116
	250.15
	10.13.2
	Extended HE Capabilities element is missing in the list. Also check that all the fields that the Extended HE Capabilities is providing for the 6 GHz band is cited in the normative behavior subclauses where the respective normative behavior of each of the capability bits is cited.
	As in comment.
	Revised-
Agree with the comment in principle. Proposed resolution accounts for the suggested change.
TGax editor please make the changes as shown in 11-19/0745 r1 under the tag 20116.

	20494
	202.02
	9.4.2.254
	"The Short SSID List element is included in Probe Request frames, as described in
9.3.3.10 (Probe Request frame format)." is a prime candidate for spec rot
	Delete the cited text at the referenced location
	Accepted-

	20643
	200.28
	9.4.2.252
	" The default value
of dot11ChannelUtilizationBeaconIntervals is defined in Annex C." --- this is true of many MIB variables
	Delete the cited text at the referenced location
	

Accepted-

	21287
	38.01
	3.2
	The term co-located BSSID set is defined but never used (except in the definition directly below it). As defined the term has nothing to do with BSSIDs, another indication that it is useless.
	Remove this definition or change the term to "co-located AP" (which is used in the draft)
	Transfer to Abhi


Discussion: …
9.3.3.10 Probe Request frame format 
TGax Editor: Add the following item to the Table 9–40. 
Table 9-40—Probe Request frame body
	Order
	Information
	Notes

	36
	Short SSID List
	The Short SSID List element is optionally present if dot11ShortSSIDListImplemented is true; otherwise not present.  (#20010)


9.4.2.243 HE Operation element 
TGax Editor: Modify the following paragraph of subclause of 9.4.2.243 
The operation of HE STAs in an HE BSS is controlled by the following: 

— The HT Operation element and the HE Operation element if operating in the 2.4 GHz band
— The HT Operation element, VHT Operation element (if present) and the HE Operation element if operating in the 5 GHz band (#20107)
— The HE Operation element if operating in the 6 GHz band
The format of the HE Operation element is defined in Figure 9-772h (HE Operation element format).
	
	Element ID
	Length
	Element ID Extension
	HE Operation Parameters
	BSS Color Information
	Basic HE-MCS And NSS Set
	VHT Operation Information
	Max Co-Located BSSID Indicator(#11742)
	6 GHz Operation Information

	Octets:
	1
	1
	1
	3(#11374)
	1(#11374)
	2
	0 or 3
	0 or 1
	0 or  5 (#CID 20108)

	Figure 9-772h-HE Operation element format


9.4.2.254 Short SSID List element

TGax Editor: Modify the following paragraph of subclause of 9.4.2.254 in 802.11ax 4.0

The Element Id, Length and the Element Id Extension are defined in 9.4.2.1 (General).
The Short SSID List field contains the one or more four octet Short SSID fields for which the STA is requesting information. (#CID 20494) The use of the Short SSID List element and frames is described in 11.1.4.3.2 (Active scanning procedure for a non-DMG STA). The Short SSID field is defined in 9.4.2.170.3 (Calculating the Short SSID).
10.13.2 A-MPDU length limit rules 

Change as follows: 

TGax Editor: Modify the following paragraph of subclause of 10.13.2 in 802.11ax 4.0
A STA indicates in the Maximum A-MPDU Length Exponent field in its HT Capabilities element the maxi-mum A-MPDU length that it can receive in an HT PPDU. A STA indicates in the Maximum A-MPDU Length Exponent field in its VHT Capabilities element the maximum length of the A-MPDU pre-EOF padding that it can receive in a VHT PPDU. A DMG STA indicates in the Maximum A-MPDU Length Exponent field in its DMG Capabilities element the maximum A-MPDU length that it can receive. A STA indicates the maximum length of the A-MPDU pre-EOF padding that it can receive in an HE PPDU in the Maximum A-MPDU Length Exponent field in its HT Capabilities, VHT Capabilities , HE Capabilities and HE Extended Capabilities elements (if present) and the Maximum A-MPDU Length Exponent Extension field in its HE Capabilities element. The encoding of these fields is defined in Table 9-163 (Subfields of the A-MPDU Parameters field) for an HT PPDU and HE PPDU, in Table 9-249 (Subfields of the VHT Capabilities Information field) for a VHT PPDU and HE PPDU, and in Table 9-229 (Subfields of the A-MPDU Parameters subfield) for a DMG STA, and in 9.4.2.242 (HE Capabilities element) for an HE PPDU.

A VHT STA that sets the Maximum A-MPDU Length Exponent field in its VHT Capabilities element to a value in the range 0 to 3 shall set the Maximum A-MPDU Length Exponent in its HT Capabilities to the same value. A VHT STA that sets the Maximum A-MPDU Length Exponent field in the VHT Capabilities element to a value larger than 3 shall set the Maximum A-MPDU Length Exponent in its HT Capabilities element to 3. 

Using the Maximum A-MPDU Length Exponent fields in the HT Capabilities, and VHT Capabilities, HE Capabilities and HE Extended Capabilities elements (if present), the STA establishes at association the maximum length of an A-MPDU pre-EOF pad-ding that can be sent to it. An HT STA shall be capable of receiving A-MPDUs of length up to the value indi-cated by the Maximum A-MPDU Length Exponent field in its HT Capabilities element. A VHT STA shall be capable of receiving A-MPDUs where the A-MPDU pre-EOF padding length is up to the value indicated by the Maximum A-MPDU Length Exponent field in its VHT Capabilities element. An HE STA shall be capable of receiving A-MPDUs where the A-MPDU pre-EOF padding length is up to the value indicated by the Maxi-mum A-MPDU Length Exponent field in its HT Capabilities, VHT Capabilities and HE Capabilities elements in the 2.4 GHz or 5 GHz band. An HE STA shall be capable of receiving A-MPDUs where the A-MPDU pre-EOF padding length is up to the value indicated by the Maximum A-MPDU Length Exponent Extension field in the HE Capabilities element and the Maximum A-MPDU Length Exponent field in HE Extended Capabilities element in the 6 GHz band. (#CID 20116)
A STA shall not transmit an A-MPDU in an HT PPDU that is longer than the value indicated by the Maximum A-MPDU Length Exponent field in the HT Capabilities element received from the intended receiver. MPDUs in an A-MPDU carried in an HT PPDU shall be limited to a maximum length of 4095 octets. A STA shall not transmit an A-MPDU in a VHT PPDU where the A-MPDU pre-EOF padding length is longer than the value indicated by the Maximum A-MPDU Length Exponent field in the VHT Capabilities element received from the intended receiver. A DMG STA shall not transmit an A-MPDU that is longer than the value indicated by the Maximum A-MPDU Length Exponent field in the DMG Capabilities element received from the intended receiver. A STA shall not transmit an A-MPDU in an HE PPDU where the A-MPDU pre-EOF padding length is longer than the value indicated by the Maximum A-MPDU Length Exponent field in the HT Capabilities, VHT Capabilities and HE Capabilities elements received from the intended receiver in the 2.4 GHz or 5 GHz band. A STA shall not transmit an A-MPDU in an HE PPDU where the A-MPDU pre-EOF padding length is longer than the value indicated by the Maximum A-MPDU Length Exponent Extension field in the HE Capabilities element and the Maximum A-MPDU Length Exponent field in the HE Extended Capabilities element received from the intended receiver in the 6 GHz band (#CID 20116)
26.17 HE BSS operation 

26.17.1 Basic HE BSS operation
TGax Editor: Modify the following paragraph of subclause of 26.17.1 in 802.11ax 4.1
…
A STA shall not transmit an HE PPDU to a recipient STA that carries a frame that is not an HE Compressed Beamforming/CQI frame (see 26.7.3 (Rules for HE sounding protocol sequences)) and that exceeds the maximum MPDU length capability indicated in the VHT Capabilities element last received from the recipient STA in the 2.4 GHz or 5 GHz band or, if a VHT Capabilities element has not been received from the recipient STA, that exceeds the maximum A-MSDU length indicated in the HT Capabilities element last received from the recipient STA in the 2.4 GHz or 5 GHz band. 

A STA shall not transmit an HE PPDU to a recipient STA that carries a frame that is not an HE Compressed Beamforming/CQI frame (see 26.7.3 (Rules for HE sounding protocol sequences)) and that exceeds the maximum MPDU length capability indicated in the HE Extended Capabilities element last received from the recipient STA in the 6 GHz band
11.2.6 SM power save 
Insert the following after the 2nd paragraph: 
TGax Editor: Modify the following paragraph of subclause of 11.2.6 in 802.11ax 4.1
The basic rules for a STA are defined below. Additional rules for an HE STA that sets the HE Dynamic SM Power Save subfield to 1 in the HE MAC Capabilities Information field of the HE Capabilities element it transmits in the 2.4 GHz or 5 GHz band, or sets the SM Power Save subfield to 1 in the HE Extended Capabilities element it transmits in the 6 GHz band is defined in 26.14.4 (HE dynamic SM power save). (#20116)
26.14.4 HE dynamic SM power save 

TGax Editor: Modify the following paragraph of subclause of 26.14.4 in 802.11ax 4.1
A STA that supports HE dynamic SM power save(#Ed) has dot11HEDynamicSMPowerSaveOptionImple-mented set to true and shall set the HE Dynamic SM Power Save subfield in the HE MAC Capabilities Infor-mation field of the HE Capabilities element it transmits in the 2.4 GHz or 5 GHz band to 1  and set the SM Power Save subfield in the HE Extended Capabilities element it transmits in the 6 GHz band to 1. (#20116)
In dynamic SM power save mode (see 11.2.6 (SM power save)), a non-AP HE STA that sets the HE Dynamic SM Power Save subfield in the HE MAC Capabilities Information field of the HE Capabilities ele-ment it transmits to 1(#21540) or sets the SM Power Save subfield to 1 in the HE Extended Capabilities element it transmits shall follow the dynamic SM power save procedures defined in 11.2.6 (SM power save) except that the non-AP HE STA may enable its multiple receive chains if(#Ed) it receives a Trigger frame as described below. (#20116)
A STA shall not transmit an HE PPDU to a recipient STA that carries a frame that is not an HE Compressed Beamforming/CQI frame (see 26.7.3 (Rules for HE sounding protocol sequences)) and that exceeds the maximum MPDU length capability indicated in the VHT Capabilities element last received from the recipi-ent STA or, if a VHT Capabilities element has not been received from the recipient STA, that exceeds the maximum A-MSDU length indicated in the HT Capabilities element last received from the recipient STA.
...
NOTE 2—A non-AP HE STA that is in dynamic SM power save mode and sets the HE Dynamic SM Power Save sub-field to 1 in the HE MAC Capabilities Information field of the HE Capabilities element it transmits or sets the SM Power Save subfield to 1 in the HE Extended Capabilities element it transmits cannot distinguish between a Trigger frames that precedes a MIMO transmission and a Trigger frames that does not precede a MIMO trans-mission and, therefore, always enables its multiple receive chains if it receives an MU-RTS Trigger frame, BSRP Trig-ger frame, or BQRP Trigger frame that has a User Info field addressed to it.(#Ed) (#20116)
10.30.1 General 

Change the 2nd paragraph as follows: 
TGax Editor: Modify the following paragraph of subclause of 10.30.1 in 802.11ax 4.1
An HT STA indicates support of the RD feature as an RD responder using the RD Responder subfield of the HT Extended Capabilities field of the HT Capabilities element or the RD Responder subfield of the HE Extended Capabilities element. A STA shall set the RD Responder subfield to 1 in frames that it transmits containing the HT Capabilities element in the 2.4 GHz or 5 GHz band and set the RD Responder subfield to 1 in frames that it transmits containing the HE Extended Capabilities element in the 6 GHz band if dot11RDResponderOptionImple-mented is true. Otherwise, the STA shall set the RD Responder subfield to 0. In an a non-HE HT STA the RDG/More PPDU subfield and the AC Constraint subfield are present in the HTC field. In an HE STA the RDG/More PPDU subfield and the AC Constraint subfield are present in the CAS Control subfield. (#20116)
TGax Editor: add the following subclause 26.17.2.5 after the subclause of 26.17.2.4 in 802.11ax 4.1
26.17.2.5 HE STA antenna indication
A 6 GHz HE STA that does not change its Rx antenna pattern after association shall set the Rx Antenna Pattern

Consistency subfield in the HE Extended Capabilities element to 1; otherwise, the STA shall set the Rx Antenna Pattern Consistency subfield in the HE Extended Capabilities element to 0.

A 6 GHz HE STA that does not change its Tx antenna pattern after association shall set the Tx Antenna Pattern

Consistency subfield in the HE Extended Capabilities element to 1; otherwise, the STA shall set the Tx Antenna Pattern Consistency subfield in the HE Extended Capabilities element to 0.
Abstract


This submission proposes resolutions of comments received from TGax LB238. (The proposed change is based on TGax Draft 4.0)
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Revisions:


Rev 0: Initial version of the document.
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