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Interpretation of a Motion to Adopt

A motion to approve this submission means that the editing instructions and any changed or added material are actioned in the TGah Draft.  This introduction is not part of the adopted material.

Editing instructions formatted like this are intended to be copied into the TGah Draft (i.e. they are instructions to the 802.11 editor on how to merge the text with the baseline documents).

TGah Editor: Editing instructions preceded by “TGah Editor” are instructions to the TGah editor to modify existing material in the TGah draft.  As a result of adopting the changes, the TGah editor will execute the instructions rather than copy them to the TGah Draft.
	CID
	Page
	Clause
	Comment
	Proposed Change
	Resolution

	432
	177.00
	10.43e
	It is nedded to define which MAC features are mandatory and which are optional as a baseline. For some cases, conditionally mandatory may be inevitable specially in the 802.11ah
	as in the comment
	Revised- 

TGah editor to make changes shown in 11-13-1084r1 under the heading for CID 22, 432, 864, 426

	864
	177.00
	10.43e
	S1G BSS operation in the section 10.43e does not provide any normative behavior.Merge the section 10.43e into the section 10.43a. And, add a normative text for S1G BSS operation.
	Merge the section 10.43e into the section 10.43a. And, add a normative text for S1G BSS operation.
	Revised- 

TGah editor to make changes shown in 11-13-1084r1 under the heading for CID 22, 432, 864, 426

	426
	177.00
	10.43e
	It is needed that we define in detail the S1G BSS capability field (e.g., mandatory/optional MCS representation something like that)
	as in the comment
	Revised- 

TGah editor to make changes shown in 11-13-1084r1 under the heading for CID 22, 432, 864, 426

	22
	1495.00
	10.15
	Define S1G BSS Operation with receive/transmit support for S1G STAs
	As in comment
	Revised- 

TGah editor to make changes shown in 11-13-1084r1 under the heading for CID 22, 432, 864, 426


CID 22, 432, 864, 426
Discussion:
S1G BSS operation in the section 10.43e does not provide any normative behavior. It is needed to merge the section 10.43e into the section 10.43a. And, the section 10.43a should include additional normative text for describing S1G BSS operation in more detail.
Propose:
Revised for CID 22, 432, 864, 426, per discussion and editing instructions in 11-13/1084r1.

TGah editor: Modify the sub-clause 10.43a and 10.43d as the following: 

10.43a S1G 1/2/4/8/16 MHz BSS Operation

When establishing a 2/4/8/16MHz BSS, the AP determines and announces the location of 1MHz primary channel located at either upper or lower side of the 2MHz primary channel.

A S1G STA that does not participate in the subchannel selective transmission protocol shall neither transmit nor be transmitted to, a 1 MHz non-duplicated PPDU on 1MHz subchannels other than the primary 1Mhz channel of a 2/4/8/16 MHz BSSs.

A non-duplicated 1MHz transmission from a STA that participates in the subchannel selective transmission protocol in a 4/8/16MHz BSS, shall use the same upper or lower 1MHz subchannel in any of the allowed 2MHz channel(s).
10.43d S1G BSS operation 

10.43d.1 Basic S1G BSS functionality 

Among all Sub 1GHz available channels, the new S1G BSS should select an idle channel which can help keep maximum number of available wider bandwidth channels after it is selected.
10.43a S1G BSS operation

10.43a.1 Basic S1G BSS functionality

The S1G STA that is creating the BSS shall be able to receive and transmit at each of the <S1G-MCS, NSS> tuple values indicated by the BSSBasicS1GMCS_NSSSet and shall be able to receive at each of the <S1G-MCS, NSS> tuple values indicated by the OperationalS1GMCS_NSSSet.

A S1G STA that is a S1G AP declares its channel width capability in the Supported Channel Width Set subfield of the S1G Capabilities element S1G Capabilities Info field as described in Table 8-191d.
A S1G STA that is a S1G AP shall set the Channel Width subfield in the S1G Operation element S1G Operation Information field to indicate the BSS operating channel width as defined in Table 10-43a-1-1.
	Table 10-43a-1-1 S1G BSS operating channel width

	S1G Operation element Channel Width field 

(B0)
	S1G Operation element Channel Width field 

(B1 B2 B3 B4)
	BSS primary channel width
	BSS operating channel width

	0
	b1000
	2MHz
	2 MHz

	0
	b1100
	2MHz
	4 MHz

	0
	b1110
	2MHz
	8 MHz

	0
	b1111
	2MHz
	16 MHz

	1
	b0000
	1MHz
	1 MHz

	1
	b1000
	1MHz
	2 MHz

	1
	b1100
	1MHz
	4 MHz

	1
	b1110
	1MHz
	8 MHz

	1
	b1111
	1MHz
	16 MHz


A S1G STA shall determine the channelization based on the Channel Width and Primary Channel Number subfields of the S1G Operation Information field (see 24.3.13 (Channelization)).
A S1G STA that is a member of a S1G BSS with a 1 MHz, 2 MHz, 4 MHz, 8 MHz or 16 MHz operating channel width and 1 MHz primay channel width shall not transmit a 1 MHz S1G PPDU that does not use the primary 1 MHz channel of the BSS, except for a 1 MHz S1G PPDU transmission on an off-channel TDLS direct link as constrained by 10.22.6.4.2 (Basic wideband functionality).
A S1G STA that is a member of a S1G BSS with a 1 MHz, 2 MHz, 4 MHz, 8 MHz or 16 MHz operating channel width and 2 MHz primay channel width shall not transmit a 1 MHz S1G PPDU, except for a 1 MHz S1G PPDU transmission on an off-channel TDLS direct link.
A S1G STA that is a member of a S1G BSS with a 2 MHz, 4 MHz, 8 MHz or 16 MHz operating channel width shall not transmit a 2 MHz S1G PPDU that does not use the primary 2 MHz channel of the BSS, except for a 2 MHz S1G PPDU transmission  either on an off-channel TDLS direct link or on a permitted channel of the SST operation as constrained by 9.32k (Subchannel Selective Transmission).
A S1G STA that is a member of a S1G BSS with a 4 MHz, 8 MHz or 16 MHz operating channel width shall not transmit a 4 MHz S1G PPDU that does not use the primary 4 MHz channel of the BSS, except for a 4 MHz S1G PPDU transmission  either on an off-channel TDLS direct link or on a permitted channel of the SST operation.
A S1G STA that is a member of a S1G BSS with an 8 MHz or 16 MHz operating channel width shall not transmit an 8 MHz S1G PPDU that does not use the primary 8 MHz channel of the BSS, except for an 8 MHz S1G PPDU transmission  either on an off-channel TDLS direct link or on a permitted channel of the SST operation.
A S1G STA that is a member of a S1G BSS with a 16 MHz operating channel width shall not transmit a 16 MHz S1G PPDU that does not use the primary 8 MHz channel and the secondary 8 MHz channel of the BSS, except for a 16 MHz S1G PPDU transmission  either on an off-channel TDLS direct link or on a permitted channel of the SST operation.
A S1G STA shall not transmit to a second S1G STA using a bandwidth that is not indicated as supported in the Supported Channel Width Set subfield in the S1G Capabilities element received from that S1G STA.
10.43a.2 Channel selection methods for a S1G BSS

Before a S1G STA starts a S1G BSS, the STA shall perform a minimum of dot11S1GOBSSScanCount OBSS scan operations to search for existing BSSs (see 10.43a.3 (Scanning requirement for S1G STA)).
If a S1G AP starts a S1G BSS with a 2 MHz primary channel width that occupies some or all channels of any existing BSSs, the S1G AP may select a 2 MHz primary channel of the new S1G BSS that is identical to the 2 MHz primary channel of any one of the existing BSSs.
If a S1G AP selects a 2 MHz primary channel for a new S1G BSS with a 4 MHz, 8 MHz or 16 MHz operating channel width from among the channels on which no beacons are detected during the OBSS scans, then the selected 2 MHz primary channel meets the following conditions:

· It shall not be identical to the secondary 2 MHz channel of any existing BSSs with a 4 MHz, 8 MHz or 16 MHz operating channel width.

· It should not overlap with the secondary 4 MHz channel of any existing BSSs with a 16 MHz operating channel width.
A S1G STA that is an S1G AP should not start a S1G BSS with a 2 MHz operating channel width on a channel that is the secondary 2 MHz channel of any existing BSSs with a 4 MHz, 8 MHz or 16 MHz operating channel width, or is overlapped with the secondary 4 MHz channel of any existing BSSs with a 16 MHz operating channel width.
NOTE—An S1G AP operating a S1G BSS with a 4 MHz, 8 MHz or 16 MHz operating channel width, on detecting an OBSS whose primary channel is the S1G AP's secondary 2 MHz channel, might switch to 2 MHz BSS operation and/or move to a different channel.
If a S1G AP starts a S1G BSS with a 1 MHz primary channel width that occupies some or all channels of any existing BSSs, the S1G AP may select a 1 MHz primary channel of the new S1G BSS that is identical to the 1 MHz primary channel of any one of the existing BSSs.
If a S1G AP selects a 1 MHz primary channel for a new S1G BSS with a 2 MHz, 4 MHz, 8 MHz or 16 MHz operating channel width from among the channels on which no beacons are detected during the OBSS scans, then the selected 1 MHz primary channel meets the following conditions:

· It shall not be identical to the secondary 1 MHz channel of any existing BSSs with a 2 MHz, 4 MHz, 8 MHz or 16 MHz operating channel width.
A S1G STA that is an S1G AP should not start a S1G BSS with a 1 MHz operating channel width on a channel that is the secondary 1 MHz channel of any existing BSSs with a 2 MHz, 4 MHz, 8 MHz or 16 MHz operating channel width.
When establishing a 2/4/8/16 MHz BSS, the S1G AP determines and announces the location of 1MHz primary channel located at either upper or lower side of the 2MHz primary channel.
10.43a.3 Scanning requirements for S1G STA

An OBSS scan operation is a passive or active scan of a set of channels that are potentially affected by S1G BSS operation (see 10.1.4.1 (General)). Each channel in the set may be scanned more than once during a single OBSS scan operation. OBSS scans are performed by S1G STAs that start a S1G BSS.

During an individual scan within an OBSS scan operation, the minimum per-channel scan duration is dot11OBSSScanPassiveDwell TUs (for a passive scan) or dot11OBSSScanActiveDwell TUs (for an active scan). During an OBSS scan operation, each channel in the set is scanned at least once per dot11BSSWidthTriggerScanInterval seconds, and the minimum total scan time (i.e., the sum of the scan durations) per channel within a single OBSS scan operation is dot11OBSSScanPassiveTotalPerChannel TUs (for a passive scan) or dot11OBSSScanActiveTotalPerChannel TUs (for an active scan).
NOTE—The values provided in the previous paragraph are minimum requirements. For some combinations of parameter values the minimum might be exceeded for some parameters in order to meet the minimum value constraints of other parameters.
10.43a.4 NAV and RID assertion in a S1G BSS

A S1G STA shall update its NAV as described in 9.3.2.4 (Setting and resetting the NAV) using the Duration/ID field value in any frame that does not have an RA matching the STA’s MAC address and that was received in a 1 MHz PPDU in the primary 1 MHz channel or received in a 2 MHz PPDU in the primary 2 MHz channel or received in a 4 MHz PPDU in the primary 4 MHz channel or received in an 8 MHz PPDU in the primary 8 MHz channel or received in a 16 MHz PPDU.
A S1G STA shall update its RID as described in 9.3.2.4a (Setting and resetting the RID) using the the RXVECTOR parameters' PREAMBLE TYPE, ACK_INDICATION, AGGREGATION, MCS, and CH_BANDWITH in any frame that was received in a 1 MHz PPDU in the primary 1 MHz channel or received in a 2 MHz PPDU in the primary 2 MHz channel or received in a 4 MHz PPDU in the primary 4 MHz channel or received in an 8 MHz PPDU in the primary 8 MHz channel or received in a 16 MHz PPDU.
NOTE—The PHY layer might filter out a PPDU as described in 22.3.21 (PHY receive procedure). If so, frames in the PPDU are not received by the MAC and have no effect on the NAV.
10.43a.5 BSSBasicS1GMCS_NSSSet operation

A S1G STA shall not attempt to join (MLME-JOIN.request) or start (MLME-START.request) a BSS unless it supports (i.e., is able to both transmit and receive using) all the S1G-MCSs in the BSSBasicS1GMCS_NSSSet of the related BSSDescription.

A S1G STA shall not attempt to (re-)associate (MLME-ASSOCIATE.request and MLME-REASSOCIATE.request) with a S1G AP unless the S1G STA supports (i.e., is able to both transmit and receive using) all the S1G-MCSs in the BSSBasicS1GMCS_NSSSet transmitted by the S1G AP.
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