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IEEE Standards Interpretation Request

IEEE Std: 802.11n (oct 2009) TM - (include year)

Standard Title:IEEE Standard for Information technology- Telecommunications

and information exchange between systems – Local and metropolitan area

networks – Specific requirements

Part 11: Wireless LAN Medium Access Control (MAC) and Physical Layer (PHY) Specifications

Amendment 5: Enhancements for Higher Throughput

Topic: 20Mhz Protection Mode

Clause, Subclause, Annex, Figure, or Table:

Table 7-43q – HT Operation element and section 9.13.3 Protection mechanisms for transmissions of HT PPDUs

Table 7-43q defines 20MHz protection mode. In 9.13.3.1 General is explained when the HT Protection field is set to 20 MHz protection mode. However, I am missing the directions for the STA or AP what to when this mode is set in all cases.

Two paragraphs contain references to 20MHz protection mode:
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When the HT Protection field is set to no protection mode or 20 MHz protection mode and the

Nongreenfield HT STAs Present field is set to 0, no protection is required since all HT STAs in the BSS are

capable of decoding HT-mixed format and HT-greenfield format transmissions.

When the HT Protection field is set to no protection mode or 20 MHz protection mode and the

Nongreenfield HT STAs Present field is set to 1, HT transmissions that use the HT-greenfield format shall be

protected. This protection may be established by transmitting a PPDU with the TXVECTOR FORMAT

parameter set to HT_MF or any of the methods described in Table 9-8.

There is no paragraph regarding transmissions of non-greenfield frames in a non-greenfield environment, specifically, do non-greenfield frames sent with 40MHz channel width need to be protected when 20 MHz protection mode is set? Or is the sentence

When the HT

Protection field is not set to no protection mode or the Secondary Channel Offset field is set to SCN, a STA

shall not transmit a 40 MHz HT PPDU (TXVECTOR parameter CH_BANDWIDTH set to HT_CBW40) to

initiate a TXOP.

the one instructing to use protection?

NOTE FOR RESPONDERS: Attach your response here. If you are responding to

more than one interpretation request, please label your responses as

“Interpretation Response #1,” “Interpretation Response #2,” etc.
Response:

· IEEE Std 802.11n-2009 is unambiguous on this issue: 
· The standard defines protection mode for HT STAs in 9.13.3.1:
“Transmissions of HT PPDUs, referred to as HT transmissions, are protected if there are other STAs present that cannot interpret HT transmissions correctly. “ (see first sentence) and “20 MHz protection mode indicates that 1) all detected STAs are HT, 2) the BSS is 20/40 and 3) at least one HT STA is 20 MHz only” (see 9.13.3.1, 4th paragraph). 
· When all STAs are HT-STAs, each STA is able to decode the HT-SIG of a 40 MHz packet.
· Initiation of a TXOP is addressed in 9.13.3.1 (last paragraph).
Draft Motion:

Move to approve the response in 11-12-0459-00 as the IEEE 802.11 WG interpretation response to the indicated interpretation request.

Moved: Dorothy Stanley

Seconded:

Yes:

No:

Abstain:

Result:
Abstract


This document contains an interpretation request received by IEEE before December 31, 2011, and a proposed response.
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