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Introduction

Interpretation of a Motion to Adopt

A motion to approve this submission means that the editing instructions and any changed or added material are actioned in the TGac Draft.  This introduction is not part of the adopted material.

Editing instructions formatted like this are intended to be copied into the TGac Draft (i.e. they are instructions to the 802.11 editor on how to merge the text with the baseline documents).

TGac Editor:  Editing instructions preceded by “TGac Editor” are instructions to the TGac editor to modify existing material in the TGac draft.   As a result of adopting the changes, the TGac editor will execute the instructions rather than copy them to the TGac Draft.

Submission Note: Notes to the reader of this submission are not part of the motion to adopt.  These notes are there to clarify or provide context.
	CID
	Clause
	Page
	Comment
	Proposed Change

	4807
	10.9.3
	136.60
	"or" suggests exclusivity, but the next paragraph suggests inclusivity
	Change "or one" to "and/or one"


Discussion:
Quiet Channel element with AP Quiet Mode equal to 0 shall be transmitted with the Quiet element together. So, an exclusivity condition “or” should be changed “and/or”. 

Proposed Resolution: 

Accepted. 
Proposed Text Changes:
Modify P136 L60 as the following: 

An AP in a BSS or a mesh STA in an MBSS may schedule quiet intervals by transmitting one or more Quiet elements and/or one or more Quiet Channel elements with the AP Quiet Mode field equal to 1 in Beacon frames and Probe Response frames.
	CID
	Clause
	Page
	Comment
	Proposed Change

	4989
	10.9.3
	136.64
	Clause 10.9.3 says "A non-VHT AP shall not transmit a Quiet Channel element." Non-VHT AP is too broad. I cannot accept this restriction in other 802.11 bands like the TV white spaces and the licensed 3650 MHz bands.  In the 5 GHz radar bands, legacy APs  exist without VHT and need to quiet the channel for sensing the new FCC Bin 1 radar signatures.
	Revise the requirement so that legacy APs  in 5 GHz may continue to use the Quiet Channel element. Remove the restriction from other non-VHT bands. You could refer to the 11ad BandID field.


Discussion:

Commenter suggests that legacy APs in 5 GHz may continue to use the Quiet Channel element. 
But, an AP shall not transmit a Quiet Channel element if the BSS operating channel width is not either 160 MHz or 80+80 MHz.
Because legacy AP in 5GHz does not support 160MHz or 80+80MHz, Quiet Channel element should not be allowed for legacy APs. 

Proposed Resolution: 

Because legacy AP in 5GHz does not support 160MHz or 80+80MHz, Quiet Channel element should not be allowed for legacy APs. 

Rejected. 
	CID
	Clause
	Page
	Comment
	Proposed Change

	4226
	10.9.3
	137.33
	why "the NAV set by all the VHT STAs in the BSS for the duration of the quiet interval established by a Quiet element if a Quiet Channel element with the AP Quiet Mode equal to 0 was not sent or
received with the Quiet element"?
if the sentence before is right,all the VHT STAs in the BSS will set it's NAV to the duration of the quiet interval established by a Quiet element if a Quiet Channel element with the AP Quiet Mode equal to 1 was sent or received with the Quiet element,then all STAs will not access to the channel during the quiet interval.
	At the start of a quiet interval,  the following quieting rules apply:
-- the NAV set by all the VHT STAs in the BSS for the duration of the quiet interval established by a Quiet element if a Quiet  Channel element was not sent or received with the Quiet element.
- all the VHT STAs's NAV set to 0 or keep unchanged  if a Quiet  Channel element with the AP Quiet Mode equal to 1 was sent or received with the Quiet element.
-- the NAV set by the non DLS or TDLS VHT non-AP STAs in the BSS and the AP for the duration of the quiet interval established by a Quiet element if a Quiet  Channel element with the AP Quiet Mode equal to 0 was sent or received with the Quiet element.


Discussion:

Regardless of the AP Quiet Mode, VHT STAs in the BSS shall set the NAV for the duration of the quiet interval established by a Quiet element if a Quiet Channel element was not sent or received with the Quiet element. 

Proposed Resolution: 

Revised to make change the document 12/361r2 under CID 4226.

Changes

Control of the channel is lost at the start of a quiet interval in the absence of a Quiet Channel element, and the following quieting rules apply:
“the NAV set by all the VHT STAs in the BSS for the duration of the quiet interval established by a Quiet element if a Quiet Channel element with the AP Quiet Mode equal to 0 was not sent or received with the Quiet element”
“Transmission by any VHT STA in the BSS of any MPDU and any associated acknowledgment of the BSS shall be complete before the start of the quiet interval established by a Quiet element if a Quiet Channel element with the AP Quiet Mode equal to 0 was not sent or received with the Quiet element.”
	CID
	Clause
	Page
	Comment
	Proposed Change

	4227
	10.9.3
	137.62
	If a Quiet element was received and a Quiet Channel element with AP Quiet mode set to 1 was not received before the start of the quiet intervalï¼ŒVHT non-AP STAs in TXOP power save mode may enter the Doze state at the start of the quiet interval and change its state to Awake at the end of the quiet intervalã€‚
	If a Quiet element was received and a Quiet Channel element with AP Quiet mode set to 1 was not received before the start of the quiet intervalï¼ŒVHT non-AP STAs in TXOP power save mode may enter the Doze state at the start of the quiet interval and change its state to Awake at the end of the quiet intervalã€‚
Or
the NAV set by all the VHT STAs in the BSS for the duration of the quiet interval established by a
Quiet  element  if  a  Quiet  Channel  element  with  the  AP  Quiet  Mode  equal  to  1  was  not  sent  or
received with the Quiet elementï¼Œthe VHT STAs that is in VHT TXOP power save mode may enter the Doze state till the end of quietã€‚


Discussion:

Non-AP STAs may enter the Doze state at the start of the quiet interval and change its state to Awake at the end of the quiet interval. 

But, the STA’s behavior during Quiet Time is implementation issue. 

Proposed Resolution:
Rejected. 
Abstract


Submission for Draft P802.11ac_D2.0 comment resolution. The document addresses various comments related to sub-clause 10.9.3. 





Submission addresses Draft P802.11ac_D2.0 comments 4807, 4989, 4226 and 4227. 
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