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Introduction

Interpretation of a Motion to Adopt

A motion to approve this submission means that the editing instructions and any changed or added material are actioned in the TGac Draft.  This introduction is not part of the adopted material.

Editing instructions formatted like this are intended to be copied into the TGac Draft (i.e. they are instructions to the 802.11 editor on how to merge the text with the baseline documents).

TGac Editor:  Editing instructions preceded by “TGac Editor” are instructions to the TGac editor to modify existing material in the TGac draft.   As a result of adopting the changes, the TGac editor will execute the instructions rather than copy them to the TGac Draft.

Submission Note: Notes to the reader of this submission are not part of the motion to adopt.  These notes are there to clarify or provide context.
	CID
	Clause
	Page
	Comment
	Proposed Change

	4417
	9.19.3.2.4
	120.39
	Rules are too simple, either here or in clause 7 (which seems to allow any-old combination of members in the set). E.g. I'm a 160 MHz STA and my expected response is 40 MHz wide, but someone is TXing on my secondary80. So I see P20, S20 and S80 as busy - so the channel-list set does not equal P20 or {P20,S20}.
	Try "ch-list contains primary" (and drop the other cases)?


Discussion:
The channel-list combination in Sub-clause 9.19.3.2.4 is always including the primary channel. No change is needed. 

Proposed Resolution: 

Rejected. 
	CID
	Clause
	Page
	Comment
	Proposed Change

	5362
	9.19.3.5.4
	120.60
	"A VHT STA in a BSS that supports multiple channel widths is granted a TXOP for a specified duration and
for a channel width that is equal to the channel width of the frame containing the QoS CF-Poll."
How does the AP grant the multiple channel width?
QoS CF-Poll frame may be transmitted in a non-HT or non-HT duplicate format.
Also, it also indicates the granted channel width to TXVECTOR parameters CH_BANDWIDTH_IN_NON_HT.
	For clarifying the granting procedure of the multiple channel width, add the following sentence (that is referred from 9.3.2.5a VHT RTS Procedure).
"A VHT STA transmitting an QoS CF-Poll frame carried in non-HT or non-HT duplicate format and addressed to a VHT STA shall set the TA field to a signaling TA and shall set the TXVECTOR parameters CH_BANDWIDTH_IN_NON_HT and CH_BANDWIDTH to the same value."

	5363
	9.19.3.5.4
	120.64
	"During a TXOP obtained in this fashion, the STA shall not transmit in a wider channel width than that
granted."
Please clarify how the granted channed width is determined.
	As per comment.


Discussion:

In EDCA, VHT STA grants the multiple channels by transmitting VHT RTS frame carried in non-HT or non-HT duplicate format. In HCCA, VHT AP grants the multiple channels by transmitting QoS CF-Poll frame carried in non-HT or non-HT duplicate format. And, it should also indicate the granted channel bandwidth with a signalling TA and TXVECTOR parameter. 
Proposed Resolution: 

Revised. 

Proposed Text Changes:
Modify sub-clause 9.19.3.5.4 as the following. 
“A VHT STA in a BSS that supports multiple channel widths is granted a TXOP for a specified duration and for a channel width that is equal to the channel width of the frame containing the QoS CF-Poll.

During a TXOP obtained in this fashion, the STA shall not transmit in a wider channel width than that

granted.
A VHT AP transmitting a QoS CF-Poll frame carried in non-HT or non-HT duplicate format and addressed to a VHT STA shall set the TA field to a signaling TA and shall set the TXVECTOR parameters CH_BANDWIDTH_IN_NON_HT and CH_BANDWIDTH to the same value.”
	CID
	Clause
	Page
	Comment
	Proposed Change

	5365
	10.2
	134.00
	In VHT BSS, after checking TIM, VHT STA may transmit PS-Poll frame to retrieve buffered frames.
In order to use wide channel bandwidth (e.g., 40MHz/80MH/160MHz), STA may transmit PS-Poll frame carried in non-HT or non-HT duplicate format.
Please specify the PS-Poll procedure for allowing wide channel DATA transmission as a immediate PS-Poll response.
	As per comment.


Discussion:

In order to reduce the power consumption of STA, the buffered frame should be transmitted in the wide bandwidth channel. If the STA in the power save mode uses U-APSD, VHT AP can transmit the buffered frame using the wide bandwidth channel after receiving the trigger frame. 

However, in the PS-Poll sequence, the channel bandwidth selection rule is unclear. 

From the below sentence (in clause 9.7.6.6 Channel Width selection for control frames), it seems that PS-Poll frame can be transmitted in non-HT duplicate format if ACK frame is considered as a control response frame of PS-Poll frame. 
“A VHT STA that transmits a control frame that is not an RTS frame in a non-HT duplicate format (channel width 40 MHz or wider), addressed to a VHT STA and eliciting a control response frame or a VHT Compressed Beamforming frame shall set the TA field to a signaling TA and shall set the TXVECTOR parameters CH_BANDWIDTH_IN_NON_HT and CH_BANDWIDTH to the same value.”
If VHT STA can transmit PS-Poll frame carried in non-HT duplicate format, VHT AP also transmit the buffered using the wide bandwidth channel.  The below figure shows an example of the proposed protocol.
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Proposed Resolution: 

Revised. 
Proposed Text Changes:
Insert the following in P99 L5. 
“A VHT STA transmitting a PS-Poll frame carried in non-HT or non-HT duplicate format and addressed to a VHT AP shall set the TA field to a signaling TA and shall set the TXVECTOR parameters CH_BANDWIDTH_IN_NON_HT and CH_BANDWIDTH to the same value. The AP shall not transmit in a wider channel width than that granted by PS-Poll frame.”
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