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	LB144  Comment Resolution


1. COMMENT:
	CID
	Commenter
	Clause
	Pg
	Ln
	Ty
	Comment
	Suggested Remedy
	Comment resolution.

	145
	Simon, Francois
	9.1.1
	9
	50
	E
	The amendment to the subclause should be grammatically correct.
	Add "," after "IBSS";  Delete "and" after "IBSS"; Add "," after "configurations"
	Declined – as per reasoning of CID# 147

	146
	Cypher, David
	9.1.1
	9
	51
	ER
	As per 11-09-0190-00-0000-jan-2009-closing-plenary-reports.ptt, Slide 12, third bullet; Booleans should be capitalized: TRUE and FALSE when “set to” 
	Change true to TRUE
	Accept the comment in principle.  However, the Suggested Remedy causes change to the base standard which is outside P802.11p needs.  It is proposed not to change the text.

	147
	Roy, Richard
	9.1.1
	9
	51
	E
	The text reads: "The DCF shall be implemented in all STAs, for use within both IBSS and infrastructure network configurations and for communications when dot11OCBEnabled is set to true."
	Replace it with "The DCF shall be implemented in all STAs." 
	Accepted as per Suggested Remedy

	149
	Malarky, Alastair
	9.1.3.1
	10
	7
	T
	Change "When communicating outside the context of a BSS…" to "When communicating data frames outside the context of a BSS…"
	As per comment
	Accepted as per Suggested Remedy

	151
	Simon, Francois
	9.1.3.1
	10
	12
	E
	It appear that a new sentence is started which begin with "the parameter used….."
	If so then replace "the" with "The".
	Accepted as per

Suggested Remedy

	152
	Roy, Richard
	9.1.3.1
	10
	22
	TR
	The text in this subclause of 802.11-2007 needs to be updated to clarify how EDCA parameter sets are handled outside the context of a BSS, specifically paragraph 3.
	Add clarification to paragraph 3 of the base document.
	Declined.  Not clear why this needs to be done.

	153
	Roy, Richard
	9.8.1
	10
	34
	TR
	The text in this subclause of 802.11-2007 needs to be updated to clarify how regulatory domain information is handled when communicating outside of a BSS.  In particular, some notion of "known location" and the regulations that apply thereto needs to be added.
	Make the suggested change.
	Declined.  Not clear why this needs to be done.

	154
	Roy, Richard
	9.9.1.2
	10
	44
	TR
	The text in this subclause of 802.11-2007 needs to be updated to clarify how TXOP limits are handled outside the context of a BSS, specifically paragraph 2.
	Clarify, in paragrapoh 2, how TXOP limits are set when there are no Beacon or Probe response framaes sending EDCA parameter sets.
	Declined.  Not clear why this needs to be done.

	155
	Stephenson, Dave
	9.9.1.3
	10
	49
	ER
	The use of underlines is incorrect, making the editing difficult to understand.
	Change "… non-AP STAs.  In an infrastructure …" to "… non-AP STAs.  In an infrastructure …" (note the period and inter-sentence space is underlined)
	Accepted as per Suggested Remedy

	156
	Kenney, John
	9.9.1.3
	10
	51
	T
	I do not think we should permit a non-AP STA in an infrastructure BSS to advertise an EDCA parameter set via the Timing Advertisement frame, since it is not allowed to advertise an EDCA parameter set at all in the baseline standard.  The sentence that starts "A STA may also advertise" should be qualified to refer only to a STA with dot11OCBEnabled set to true.  Also, the inserted sentence is between two sentences that define behavior for an AP.  It should be moved after the second of these sentences, i.e. it should trade places with the sentence that follows it.
	Change "A STA may also" to "A STA with dot11OCBEnabled set to true may".  Move this sentence after the sentence that begins "The value of AIFSN[AC] …".
	Accepted as per Suggested Remedy

	157
	Roy, Richard
	9.9.1.3
	10
	52
	E
	As written the text could be misconstrued to imply that reception of an EDCA parameter set in a TA frame requires the receiving  STA to use that EDCA set.  This is not intended (at least it should not be the intent since that's a huge security hole). 
	Make it clear there is no such requirement, or remove the text altogether since it really adds little to the paragraph.  Also, the text in the paragraph states the AIFSN[AC} shall be greater than 2 for non-AP STAs.  For such STAs, a value of 1 should be allowed for transmission outside the context of a BSS. Make that change as well.
	Resolution TBD pending base document review.

	158
	Stephens, Adrian
	9.9.1.3
	10
	52
	TR
	"A STA may also advertise AIFSN[AC] using the
EDCA Parameter Set information element in a Timing Advertisement frame."   The effect of this in an IBSS is unknown,  and willy-nilly allowing non-AP STAs to do this in an infrastructure BSS is likely to lead to sub-optimal control of QoS (i.e. turns into a pushing and shoving match targetted at other STA's values of these parameters).

This should be predicated on dot11OCBEnabled is true.
	Add "When dot11OCBEnabled is true," to start of this sentence.
	Accepted in principle, see CID 156

	241
	Stephenson, Dave
	9.9.1.3
	51
	49
	TR
	The behavior specified should be conditioned on dot11OCBEnable being set to true.
	Add the text.
	Accepted, see CID 156


2. Background

This submission proposes the resolutions to comments for Clause 9.
3. Recommended Resolution of the Comments:

Editor to make changes (changes, if any, are in blue background; deletions, if any, in yellow background; insertions, if any, in green background) as follows (CID 147):

9. MAC sublayer functional description

9.1 MAC architecture

9.1.1 DCF

Change the first paragraph of 9.1.1 as follows

The fundamental access method of the IEEE 802.11 MAC is a DCF known as carrier sense multiple access with collision avoidance (CSMA/CA). The DCF shall be implemented in all STAs, for use within both IBSS and infrastructure network configurations and for communications when dot11OCBEnabled is set to true.
Editor to make changes (deletions, if any, in yellow background; insertions, if any, in green background) as follows (CID 149, 151):

9.1.3.1 HCF contention-based channel access (EDCA)

Change the second paragraph of 9.1.3.1 incorporating ordered list a) into the paragraph and insert a new paragraph as follows, and reletter the ordered list:

For each AC, an enhanced variant of the DCF, called an enhanced distributed channel access function (EDCAF), contends for TXOPs using a set of EDCA parameters. When communicating data frames outside the context of a BSS (dot11OCBEnabled is trueTRUE), the EDCA parameters are the corresponding default values or are as set by the SME in the MIB attribute table dot11EDCATable. When communicating within a BSS, the EDCA parameters used are from the EDCA Parameter Set element or from the default values for the parameters when no EDCA Parameter Set element is received from the AP of the BSS with which the STA is associated, where ; t. The parameters used by the EDCAF to control its operation are defined by MIB attribute table dot11QAPEDCATable at the AP and by MIB attribute table dot11EDCATable at the non-AP STA.

Editor to replace:
9.9.1.3 Obtaining an EDCA TXOP

Change the third paragraph of 9.9.1.3 as follows:

The value of AIFSN[AC] shall be greater than or equal to 2 for non-AP STAs. In an infrastructure BSS AIFSN[AC] is advertised and is advertised by the AP in the EDCA Parameter Set information element in Beacon and Probe Response frames transmitted by the AP. A STA may also advertise AIFSN[AC] using the EDCA Parameter Set information element in a Timing Advertisement frame. The value of AIFSN[AC] shall be greater than or equal to 1 for APs. An EDCA TXOP is granted to an EDCAF when the EDCAF determines that it shall initiate the transmission of a frame exchange sequence. Transmission initiation shall be determined according to the following rules:

with the following (CID 155, 156, 158, 241):

9.9.1.3 Obtaining an EDCA TXOP

Change the third paragraph of 9.9.1.3 as follows:

The value of AIFSN[AC] shall be greater than or equal to 2 for non-AP STAs. In an infrastructure BSS AIFSN[AC] is advertised and is advertised by the AP in the EDCA Parameter Set information element in Beacon and Probe Response frames transmitted by the AP. The value of AIFSN[AC] shall be greater than or equal to 1 for APs. A STA with dot11OCBEnabled set to TRUE may advertise AIFSN[AC] using the EDCA Parameter Set information element in a Timing Advertisement frame. An EDCA TXOP is granted to an EDCAF when the EDCAF determines that it shall initiate the transmission of a frame exchange sequence. Transmission initiation shall be determined according to the following rules:
4. Motion (if technical and/or significant):

(And instructions to the editor.)
Move to accept the Recommended Resolutions to these comments and the Recommended changes to P802.11p D6.0 noted above and instruct the editor to make these changes to P802.11p D6.01.
Motion by: ___Justin McNew_________________Date: ___________
Second:  ______________________

	Approve:
	Disapprove:
	Abstain:


References:




Abstract


This submission proposes the resolutions to comments for Clause 9.
























































Submission                                                                              page 5

Justin McNew, Kapsch TrafficCom 


