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	LB141  Comment Resolution


1. COMMENTS with Proposed Resolutions:
	CID
	Commenter
	Clause
	Comment
	Suggested Remedy
	Comment resolution.

	209
	Roy, Richard
	J.2
	Europe currently does not allow 44.8 dBm EIRP.
	Change 44.8 dBm to 33dBm in Table J.2 where it occurs.
	Counter – Change is accepted.  Also EN 302571-1 also does not specify transmit power levels in mW (at the antenna input) so the entries in the mW transmit column are to be deleted. 

	210
	Roy Richard
	Annex J 
	The Europeans have requested addition of 10MHz and 40MHz "regulatory classes" in the 5.5GHz band for ITS use.
	Add two more regulatory classes to table J-2, one for 10MHz channels (99-141) and the other for 40MHz channels (102-134) both with ch starting freq 5GHz.
	Conuter - Accept in principle.  Results in need to updated Table I.2 and add new ITS 20 MHz entry also.

	212
	Roy, Richard
	J.2.2
	The statement: "STAs shall be classified for operation in this band by their Maximum TX Power capability, as listed in Table I.5a in I.2, at which power level they shall be compliant to the spectral emission requirements listed in I.2.3" is ambiguous.  The question is "whcih power level" is to be used for compliance testing, the max for the class, or the max the unit is capable of.  It makes a big difference potentially.  Consider that a 1.01mW output device is a Class B device.  Does it get to meet Class B power mask at full class B power of 10mW, or must it meet the Clas B mask scaled down to 1.01 mW.  It should be the former but that's not clear from the text.
	Clarify the text.
	Accept in principle. Text is clarified.

	213
	Roebuck, Randy
	Annex J.2
	Should "dot11WAVEEnabled" to be added to the elements set to true?
	Add "- dot11WAVEEnabled"
	Declined – dot11WAVEEnabled has been deleted

	214
	Roy, Richard
	J.2.2
	There is no reason to restrict: "STAs shall have the following element set to "false":

— dot11RadioMeasurementEnabled …   The radio measurement functionality may prove to be extremely useful (eg., in congestion control) in some circumstances. Whether or not to set this to FALSE is a system design issue not a standards issue.
	Remove this restriction. 
	Declined.  Reasoning was provided in 11-08/0907r7 and is repeated here :

“It was also pointed out that if dot11RadioMeasurementEnabled is set true for WAVE, then a STA can be requested to perform lots of measurements by a non authenticated STA, and this could lead to denial of service attacks.  Therefore, it is recommended that for a STA in WAVE mode this should be set false.  Any measurements that are required to be communicated by request should be addressed under 1609.3, rather than in 802.11p where they can be managed and requests can be authenticated.”

	215
	Roy, Richard
	J.2.3
	Specifications for 5.9 operation in Europe are missing.
	Add J.2.3 stating that: Band specific operating requirements in

Europe are defined in

EN 302 571 for the ITS frequency band

EN 301 893 for the RLAN frequency band.

Furthermore:

STAs shall have the following elements set to

"true":

— dot11RegulatoryClassesRequired,

— dot11SpectrumManagementRequired,

—dot11OCBEnabled.   Also add dot115.9GHzEnabled if that MIB variable is added to 11p.
	Counter.  Accept in  principle. Separate sections defined for each band.  Also see comment 214.


2. Recommended Resolution of the Comments:

For comments 209, 213 and 214, see recommended resolution in column “Comment Resolution” in table in section 1.

For comment 210, these additional regulatory classes are being added herein as requested. However the behaviours allowed in the 5.5 GHz band are different to those allowed in the 5.9 GHz band, it is necessary to add EN 301 893 to the emission limit set for ITS operations in Table I-2.  This results in an additional regulatory class for 20 MHz in the 5.5 GHz band for ITS operations.

For comment 212, it is agreed that the text is not fully clear.  The FCC defines four transmit power classes and for each class the emission mask is specified for that class without regard to the actual transmit power of that device.  Therefore a device classified under a particular class must meet the emission mask for that class as specified even if the maximum output power of the device is less than the maximum power permitted in the class.  This is consistent with the base emission mask specification of 802.11 which must be met even if a device is not capable of the maximum transmit power or EIRP permitted under the standard.  Therefore the text has been clarified accordingly.

For comment 215, there needs to be separate sections for each band, in particular because the 5.5 GHz band is also already specified under existing 802.11 amendments and the restriction of dot11OCBEnabled=true can only apply to the ITS specific regulatory classes.

3. Proposed Modifications to P802.11pD5
The revised text for the P802.11p amendment is shown below.  Text in red indicates new or modified text in the body of P802.11D5.  For visual impact, where text has been modified in any manner (deleted, changed or added) the local text is also highlighted.  Instructions in green are identification to the P802.11 editor of what changes are required from the baseline of P802.11pD5.  Strikeout and underline identify the changes from the amendment base (IEEE 802.11-2007 and subsequent amendments in the queue prior to P802.11p).  Thus the P802.11p editor can, where applicable, just remove the text color and highlighting from items following the green instructions and then copy and paste them into the amendment document.
Add EN 301 893to the European entry for ITS Radio Service in Table I.2: 
Table I.2—Emissions limits sets

	Emissions limits set
	USA
	Europe
	Japan

	<ANA> ITS radio service
	FCC 47 CFR [B8], Sections 90.375, 90.377, 90.379, 95.639 and 95.1511
	ETSI EN 302 571

ETSI EN 310 893
	Reserved

	7 <ANA+1> - 255 
	Reserved
	Reserved
	Reserved


Modify instruction, modify TX power limits (mW) and add 3 new entries to Table J.2 Regulatory classes in Europe as shown in following : 
Insert 7 new entries and the footnote to Table J.2, before the last row and change the numbering of the last row accordingly as shown. Note that <ANA > means that the number is to be assigned by ANA, <ANAE> refers to the ANA number assigned to the new entry in Table I.2 through this amendment, while <ANAD> refers to the ANA numbers assigned to the new entries in Table I.3 through this amendment :
Table J.2—Regulatory classes for 5 GHz bands in Europe.
	Regulatory Class
	Channel starting frequency (GHz)
	Channel spacing (MHz)
	Channel set
	Transmit power limit (mW)
	Transmit power limit (EIRP)
	Emissions limits set
	Behavior limits set

	<ANA>1
	5.0025
	5
	170-184
	-
	33 dBm
	<ANAE>
	<ANAD>, <ANAD+1>  

	<ANA+1>1
	5
	10
	171-184
	-
	33 dBm
	<ANAE>
	<ANAD>, <ANAD+1>  

	<ANA+2>1
	5
	20
	172-183
	-
	23 dBm
	<ANAE>
	<ANAD>, <ANAD+1>  

	<ANA+3>1
	5
	40
	174-181
	-
	23 dBm
	<ANAE>
	<ANAD>, <ANAD+1>

	<ANA+4>
	5
	10
	99-141
	-
	30 dBm
	<ANAE>
	1, 3, 4 

	<ANA+5>
	5
	20
	100-140
	-
	30 dBm
	<ANAE>
	1, 3, 4 

	<ANA+6>
	5
	40
	102-138
	-
	30 dBm
	<ANAE>
	1, 3, 4

	16<ANA+7>-255
	Reserved
	Reserved
	Reserved
	Reserved
	Reserved
	Reserved
	Reserved



 This regulatory class specifies a list of channels in the 5.9GHz band.  Current regulations may only permit a subset of these channels

Change paragraph beginning “STAs shall be classified…” in J.2.2 to read

STAs shall be classified for operation in this band by their Maximum TX Power capability, as listed in Table I.5a in I.2.  STAs shall be compliant to the spectral emission requirements for their class listed in I.2.3.

Add instruction and 2 new paragraph J.2.3 and J.2.4
Add the following new sections J.2.3 and J.2.4, noting <ANAR+x> refers to the <ANA+x> numbers assigned in Table J.2 through this amendment.
J.2.3 5.470 to 5.725 GHz in Europe
STAs in Regulatory Classes <ANAR+4> through <ANAR+6> shall have the following elements set to “true”:

· dot11MultiDomainCapabilityEnabled,

· dot11RegulatoryClassesRequired,

· dot11SpectrumManagementRequired

· dot11OCBEnabled
STAs in Regulatory Classes <ANAR+4> through <ANAR+6> shall have the following elements set to “false”:

· dot11RadioMeasurementEnabled.

J.2.4 5.850 to 5.925 GHz in Europe
STAs shall have the following elements set to “true”:

· dot11MultiDomainCapabilityEnabled,

· dot11RegulatoryClassesRequired,

· dot11SpectrumManagementRequired,

· dot11OCBEnabled.

STAs shall have the following elements set to “false”:

· dot11RadioMeasurementEnabled.

4. Motion (if technical and/or significant):

Move to accept the Recommended Resolutions to these comments, based on the changes made to the D5.0 as a specified in Section 3 above:

Motion by: ____________________Date: _________________
Second:  ______________________

	Approve:
	Disapprove:
	Abstain:
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Abstract


This document addresses CIDs numbers 209-210, 212-215 all of which apply to Annex J of P802.11pD5.





Some of the comment resolution results in changes to Annex I as well as Annex J.





The changes to the draft 802.11p amendment are provided and a motion prepared to incorporate them and accept the comment resolutions proposed.
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