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	LB141  Comment Resolution


1. Comments addressed in this submission:  [From Spreadsheet]
This submission proposes resolutions to a set of comments from LB141 that were assigned to John Kenney.  The resolution includes proposed text changes to draft 802.11p, clauses 5.2.2a, 5.3.1, and 11.a.  Section 2 below shows the D5.0 text of these clauses.  Section 3 shows the proposed revisions.  Two variations on the proposed revision for 11.a are shown, one that only clarifies the term “communication outside the context of a BSS” and one that additionally re-organizes the paragraph for clarity.
Note that CID 13 below is already shown as accepted in the comment resolution master spreadsheet. 

	ID
	Commenter
	Clause/ Pg/ Ln/ Type
	Comment
	Suggested Remedy
	Resolution
	Comment Resolution
	Resolution
Document

	6
	Roy, Richard
	5/2/29

E
	In support of the several comments in the previous LB 125 that stated clause 5 should contain more "justification' for the additional functionality in the p amendment, 1375r1 proposes just such changes.
	As given in 11-08-1375-01-000p-clause 5 changes.doc
	Deferred
	Deferred - Document 11-08-1375r1 is not available on the server and has not been considered by TGp.  The proposed changed specified in 1375r0 are directed to D4.02, not D5.0.  Therefore cannot be applied to D5.0 at this time.
	 

	7
	Stephens, Adrian
	General/2/30
T
	Explain to me (and in clause 5) why the TSF time is relevant for OCB communication.   The point is that it is used to manage beaconing and power-saving.   Seeing as neither are used in OCB.  And seeing that TSF is a property of a BSS (which doesn't exist in OCB),  I don't understand what it is being used for.

The notes (e.g. 15.17) kind of hint at a higher layer global timing sync using TSF,  it would be nice to state this more clearly.
	Put explanation in clause 5 or remove all TSF-related stuff from this amendment.
	 
	TBD.  On the 1/8/09 teleconference the group agreed informally that further explanation of the role of the TSF timer for communication OCB is warranted in Clause 11.a.2, but not in Clause 5.  We need text.  We will probably end up countering this while accepting in principle.
	 

	8
	Emeott, Stephen
	5.2.2.a/ 2/ 37

TR
	The concept of a station communicating outside the the context of a BSS has enough similarities to the IBSS mode (e.g. stations communicate directly, do not associate with one another, security is optional, beacons sent to advertise presences) that it should be built upon IBSS mode and called IBSS on-demand or something similar.  There is no compelling reason to define a special mode given all the similarities to IBSS.  Moreover, building the amendment upon the IBSS mode allows the IBSS beacon and/or probe responses to be reused and eliminates the need to consume a new managment subframe type (see 7.1.3.1.2).
	Make the suggested change
	 
	 Reject:  The two primary intended uses of this OCB facility have important differences with IBSS communication.  In the first a vehicle will broadcast its current state information, using the wildcard BSSID, with no consideration of what other vehicles may be communicating, or even whether there are other vehicles in its vicinity.  There is no IBSS-like organization between a one vehicle and another.  In the second a STA announces a service and other STAs within range may opt to access that service; this bears more similarity to the infrastructure BSS than to the IBSS.  Note also that the amendment no longer uses the beacon frame.  
	

	9
	Roy, Richard
	5.2.2.a/ 2/ 37

TR
	The rewrite of this subclause contains several confusing and misleading statements (see 1375r1).
	As given in 11-08-1375-01-000p-clause 5 changes.doc
	 
	Deferred - Document 11-08-1375r1 is not available on the server and has not been considered by TGp.  The proposed changed specified in 1375r0 are directed to D4.02, not D5.0.  Therefore cannot be applied to D5.0 at this time.
	 

	10
	Ecclesine, Peter
	5.2.2.a/ 2/ 38

TR
	The scope of this amendment is restricted to 5 GHz bands. The requirement "A STA will communicate outside the context of a BSS only if dot11OCBEnabled is set to true." is beyond the scope of the PAR, and should be qualified by some statement that is within scope.
	Rewrite this subclause using language that is clearly restricted to operation within the scope of the 802.11p PAR.
	 
	 Reject
	 11-09-0020-xxx

	11
	Chu, Liwen
	5.2.2.a/ 2/ 40

TR
	The statement of "A STA will communicate outside the context of a BSS only if dot11OCBEnable is set to true. The data frames can be sent to either unicast or groupcast destination MAC addresses" is not true. Public action frames are also used for the communication of outside the context of BSS. Also Communication outside the context of a BSS does not just include data frames. Management frames such as "Timing and information" frame, ADDBA etc. and control frames can also be transmitted.
	Change the sentences to "If a STA sets dot11OCBEnabled to true, it will communicate outside the context of a BSS. Public action frames can also be used for outside the context of BSS communication. When dot11OCBEnabled is set to true, public action frames are not used for outside the context of BSS communication." Removing the sentence "A STA will communicate outside the context of a BSS only if dot11OCBEnable is set to true" from the draft.
	 
	 Counter, accept in principle.  See revised 5.2.2a text.
	 

	12
	Ecclesine, Peter
	5.2.2.a/ 2/ 40

TR
	The scope of this amendment is restricted to 5 GHz bands. The title of this subclause "STA communication outside the context of a BSS" is beyond the scope of the PAR, and should be qualified by some language that is within scope. 802.11y Public Action frames are sent "outside the context of a BSS"
	Rewrite this subclause using language that is clearly restricted to operation within the scope of the 802.11p PAR.
	 
	 Reject
	 11-09-0020-xxx

	13
	Emeott, Stephen
	5.2.2.a/ 2/ 43

ER
	Sentence should read "This type of communication, which is only possible …"
	Make the suggested change
	Accepted
	Accepted as per Suggested Remedy
	09-0004r0

	15
	Noens, Richard
	5/ 3/ 4

TR
	The sentence "Rather than scanning to find other STAs with which to communicate outside the context of a BSS, a STA with dot11OCBEnabled set to true will initially transmit and receive on a channel known a priori, either through regulatory designation or some other out of band communications" does not make sense.
	Fix this sentence to convey the intended meaning.
	 
	 Accept.  Remove reference to scanning and communication within a BSS.  See revised 5.2.2a text.
	 

	17
	Stephenson, Dave
	5.2.2a/ 3/ 5

TR
	It would be helpful to have an explanatory comment stating how the SME will determine changes in the operating channel.  E.g., via out-of-band communication or some OTA frame exchange.
	Per comment.
	 
	 Accept.  See revised 5.2.2a text.
	 

	18
	Stephens, Adrian
	5.2.2.a/ 3/ 6

T
	"A STA's SME will determine
PHY layer parameters (e.g. data rate), as well as any changes in operating channel."

This is not so.  The data rate is a parameter of the TXVECTOR.  Unless there is an MLME interface that provides control of this to the SME (there isn't),  only the MLME can do this.
	Replace SME with MLME, or add a suitable interface to the MLME to allow it to be controlled.
	 
	 Counter, accept in principle.  Deleted specific mention of data rate.  See revised 5.2.2a text.
	 

	19
	Chu, Liwen
	5.2.2.a/3/ 10

TR


	"The BSSID of a frame sent outside the context of a BSS will either be the wildcard BSSID or a non-wildcard BSSID determined by a higher layer or the SME (see Clause 7.1.3.3.3)." Public action frames will not use wildcard BSSID and non-BSSID is decided by MLME. So the sentence should be changed to "The BSSID of a frame sent by a STA with dot11OCBEnabled set to true will either be the wildcard BSSID or a non-wildcard BSSID determined by a higher layer or the SME (see Clause 7.1.3.3.3)." 
	As proposed.
	 
	 Accept
	 

	20
	Ecclesine, Peter
	5.3.1/ 
3/ 18

TR
	The scope of this amendment is restricted to 5 GHz bands. The requirement "a) Authentication (BSS operation only)" is beyond the scope of the PAR, and should be qualified by some statement that is within scope. Same is true for the other changes to 5.3.1.
	Rewrite this subclause using language that is clearly restricted to operation within the scope of the 802.11p PAR.
	 
	 Reject
	 11-09-0020-xxx

	21
	Malarky, Alastair
	5.3.1/ 
3/ 21

T
	The intent of the indicated change was to show that items a, b & c are not applicable when operating outside the context of a BSS.  However the indicated change prevents them being used in an IBSS.  This conflicts with 5.8.3 in the standard.
	Change added text to "(BSS and IBSS operation only)"
	 
	 Counter, see revised 5.3.1 text.
	 

	22
	Stephens, Adrian
	5.3.1/
3/ 21

T
	The term "BSS operation" is not defined.
	Define the term or remove the additions.
	 
	 Accept.  See revised 5.3.1 text.
	 


2. D5.0 text for clauses 5.2.2a, 5.3.1, and 11.a
5.2.2.a STA communication outside the context of a BSS

In addition to defining STA communication within a BSS, this standard also allows communication between 802.11 STAs outside the context of a BSS. A STA will communicate outside the context of a BSS only if dot11OCBEnabled is set to true. Communication outside the context of a BSS involves the exchange of data frames between STAs that are not members of a BSS. The data frames can be sent to either unicast or groupcast destination MAC addresses. This type of communication, which is possible when IEEE 802.11 STAs are able to communicate directly, allows immediate communication, avoiding the latency associated with establishing a BSS. The transmitting and receiving STAs do not join a BSS or utilize the 802.11 authentication or association services. This capability is particularly well-suited for use in rapidly varying communication environments such as those involving mobile STAs where the interval over which the communication exchanges take place may be of very short-duration (e.g. measured in milliseconds). Since 802.11 MAC sublayer authentication services are not used when exchanging frames outside the context of a BSS, any required authentication services would be provided by the station management entity (SME) or by applications outside of the MAC sublayer. Communication between STAs outside the context of a BSS might take place in a frequency band that is dedicated for its use, and such bands may require licensing depending on the regulatory domain. STAs that do not have the MIB variable dot11OCBEnabled defined operate as if dot11OCBEnabled is set to false. 

Rather than scanning to find other STAs with which to communicate outside the context of a BSS, a STA with dot11OCBEnabled set to true will initially transmit and receive on a channel known a priori, either through regulatory designation or some other out of band communication. A STA's SME will determine PHY layer parameters (e.g. data rate), as well as any changes in operating channel. The Timing and Information frame (see clause 7.2.3.a) provides one means for STAs to exchange management information (e.g. supported rates and QoS parameters) prior to communicating outside the context of a BSS. The BSSID of a frame sent outside the context of a BSS will either be the wildcard BSSID or a non-wildcard BSSID determined by a higher layer or the SME (see Clause 7.1.3.3.3). A STA with dot11OCBEnabled set to true might be connected to a network, but the specification of that network is outside the scope of this standard. 

5.3.1 SS

Change the lettered items (a) - (c) of Clause 5.3.1 as follows:

a) Authentication (BSS operation only)

b) Deauthentication (BSS operation only)

c) Data confidentiality (BSS operation only)

11.a STAs communicating outside the context of a BSS

A STA may communicate outside of the context of a BSS. When dot11OCBEnabled is true, a STA shall not

perform scanning or MAC sublayer authentication or association. When dot11OCBEnabled is false a STA

shall not communicate outside the context of a BSS. When a STA is a member of a BSS or is the point coordinator

within a BSS, dot11OCBEnabled shall be set to false. When dot11OCBEnabled is true a STA shall

not communicate within a BSS. A STA that communicates outside the context of a BSS shall use only one

EDCA parameter set for accessing the medium on the current channel. The EDCA parameter set used outside

the context of a BSS is either the default EDCA parameter set specified in table 7-37a or it is set by the

SME in dot11EDCATable. If a STA does not have dot11OCBEnabled defined, the attribute should be

regarded as false.

3. Proposed new text for clauses 5.2.2a, 5.3.1, and 11.a

5.2.2.a STA communication outside the context of a BSS

In addition to defining IEEE 802.11 STA communication within a BSS, this standard also allows communication of data frames between STAs outside the context of a BSS. A data frame is regarded as being transmitted outside the context of a BSS if the transmitting STA is not a member of a BSS.  A STA will transmit a data frame outside the context of a BSS only if dot11OCBEnabled is set to true
.  Such a data frame can be sent to either a unicast or a groupcast destination MAC address. This type of communication, which is only possible when STAs are able to communicate directly, allows immediate communication, avoiding the latency associated with establishing a BSS. The transmitting and receiving STAs do not join a BSS or utilize the 802.11 authentication or association services. This capability is particularly well-suited for use in rapidly varying communication environments such as those involving mobile STAs where the interval over which the communication exchanges take place may be of very short-duration (e.g. measured in milliseconds). Since 802.11 MAC sublayer authentication services are not used when exchanging data frames outside the context of a BSS, any required authentication services would be provided by the station management entity (SME) or by applications outside of the MAC sublayer. Communication of data frames between STAs outside the context of a BSS might take place in a frequency band that is dedicated for its use, and such bands might require licensing depending on the regulatory domain. STAs that do not have the MIB variable dot11OCBEnabled defined operate as if dot11OCBEnabled is set to false. 

A STA with dot11OCBEnabled set to true will initially transmit and receive on a channel known in advance, either through regulatory designation or some other out-of-band communication. A STA's SME will determine PHY layer parameters, as well as any changes in operating channel, e.g. using out-of-band communication or over-the-air frame exchange. The Timing Advertisement frame (see clause 7.2.3.a) provides one means for STAs to exchange management information (e.g. supported rates and QoS parameters) prior to communicating data frames outside the context of a BSS. The BSSID of a data frame sent by a STA with dot11OCBEnabled set to true will either be the wildcard BSSID or a non-wildcard BSSID determined by a higher layer or the SME (see Clause 7.1.3.3.3). A STA with dot11OCBEnabled set to true might be connected to a network, but the specification of that network is outside the scope of this standard. 

5.3.1 SS

Change the lettered items (a) - (c) of Clause 5.3.1 as follows:

a) Authentication (active only when dot11OCBEnabled = false)

b) Deauthentication (active only when dot11OCBEnabled = false)

c) Data confidentiality (active only when dot11OCBEnabled = false)

First proposed modification to 11.a (only clarifies “communication outside the context of a BSS”):
11.a STAs communicating outside the context of a BSS

A STA may transmit data frames outside of the context of a BSS. When dot11OCBEnabled is true, a STA shall not

perform scanning or MAC sublayer authentication or association. When dot11OCBEnabled is false a STA

shall not transmit data frames outside the context of a BSS. When a STA is a member of a BSS or is the point coordinator

within a BSS, dot11OCBEnabled shall be set to false. When dot11OCBEnabled is true a STA shall

not communicate within a BSS. A STA that communicates outside the context of a BSS shall use only one

EDCA parameter set for accessing the medium on the current channel. The EDCA parameter set used outside

the context of a BSS is either the default EDCA parameter set specified in table 7-37a or it is set by the

SME in dot11EDCATable. If a STA does not have dot11OCBEnabled defined, the attribute should be regarded as false.

Second proposed modification to 11.a (also re-structures paragraph for clarity):

11.a STAs communicating outside the context of a BSS

 
When dot11OCBEnabled is true:

· a STA may transmit data frames outside the context of a BSS

· a STA shall not perform scanning or MAC sublayer authentication or association

· a STA shall not communicate within a BSS

· a STA shall use only one EDCA parameter set for accessing the medium on the current channel (either the default EDCA parameter set specified in Table 7-37a of this standard or the EDCA parameter set specified in dot11EDCATable of the STA’s MIB)

When dot11OCBEnabled is false a STA shall not transmit data frames outside the context of a BSS. When a STA is a member of a BSS or is the point coordinator within a BSS, dot11OCBEnabled shall be set to false. 



If a STA does not have dot11OCBEnabled defined, the attribute should be regarded as false.
4. Motion

Move to accept the Recommended Resolutions to these comments and the Recommended changes to P802.11p D5.0 noted above and instruct the editor to make these changes to the latest draft of P802.11p.
Motion by:                


Date: 
Second:  ____

____
	Approve: 
	Disapprove: 
	Abstain: 





Abstract


Proposes resolutions to CIDs: 6-13, 15, 17-22 of LB141














� The state of dot11OCBEnabled does not affect the validity of management or control frame transmissions, except with regard to scanning, authentication, and association as noted in Clause 11.a
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