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	LB110  Comment Resolution


1. COMMENT:  [From Spreadsheet]  INSERT Original Comment Here:
	ID
	Commenter
	Clause
	Pg
	Ln
	Type
	Comment
	Suggested Remedy
	Recommended Resolution

	269
	Sood, Kapil
	10.3
	7
	3
	TR
	The amendment specifies and amends MLME interfaces for the WAVE mode, however, there are no state machines specified which elucidate the behavior of the WAVE STAs.  Without including very specific state machines, I do not see how this specification can provide any level of assurance that 2 independent implementations can inter-operate.  This is a comment against the entire draft - State machines explaining specific behavior is an absolute necessity.
	Create and include in this specification, precise state machines that use these interfaces, and show state transitions to implement WAVE functions.


	TBD

	283
	Rai, Vinuth
	10.3.3.1.2
	7
	26
	TR
	
• uses the cumbersome MIB terminology instead of the simpler “WAVE mode” term;
	• Replace “If the MIB attribute dot11WAVEServicesEnabled is FALSE” with “If the STA is not in WAVE mode”.  


	clause 2, CID# 

Accepted in principal – It is proposed to use the 802.11 MLME-JOIN primitives. Refer to Clause 2, CID# 278 of document 07-2997r1.

	284
	Rai, Vinuth
	10.3.3.1.2
	7
	29
	TR
	
• uses the cumbersome MIB terminology instead of the simpler “WAVE mode” term;
	• Replace “If the MIB attribute dot11WAVEServicesEnabled is TRUE” with “If the STA is in WAVE mode”.  


	278 of document 2997r1 for explanation.

Accepted in principal – It is proposed to use the 802.11 MLME-JOIN primitives. Refer to Clause 2, CID# 278 of document 07-2997r1.

	285
	Caam-Winget, Nancy
	10.3.3.1.2
	7
	32
	TR
	The parameter list of MLME-JOIN.request is completely changed from the base standard.  While the description makes it conditional on the MIB attribute, the change in specification will break non-11p systems.  When such a change is made, a new MLME interface is defined.
	Define a new MLME11pAware-JOIN.request interface to enable forward *and* backward compatibility.


	Agreed in principle.  The parameters currently defined in D3.0 are also defined in the BSSDescription  in the base Standard. See clause 2, CID# 285 in this document for explanation.
document 2997r1

	289
	Seok, Yongho
	10.3.3.1.2
	7
	52
	E
	"The Time stamp of the received frame (probe response/beacon) from the found WBSS." Delete the probe response if WBSS is initialized by only issuing a On-deman Beacon (not probe response).Also, delete the probe response in pages 8, 14 and 16.
	
	Accepted in principal – It is proposed to use the 802.11 MLME-JOIN primitives. Refers to Clause 2, CID# 278 and 285 of document 2997r1 for explanation.



	292
	Rai, Vinuth
	10.3.3.1.3
	8
	15
	TR
	As noted earlier, this wording implies that a WBSS is not a BSS.  The larger problem is that in the case of a WBSS the primitive does not request synchronization, but mere membership.  Synchronization is optional. [Same comment as for 10.3.3.1.1]
	Substitute the following: 
“This primitive is generated by an SME for a STA to establish membership in a BSS.  In the case of a non-WAVE BSS membership also implies synchronization.”


	Accepted in principal – It is proposed to use the 802.11 MLME-JOIN primitives. Refer to Clause 2, CID# 278 and 285 of document 2997r1 for explanation.



	301
	Rai, Vinuth
	10.3.3.1.4
	8
	28
	TR
	In the paragraph starting “Upon receipt,” the phrase “sets the WAVE parameters” is unclear.  If it means that the MLME should remember the parameters passed in the primitive, this is an action that should be left to the discretion of an implementer and excluded from the standard. It would be beneficial to also mention if the paramters are contained within ONDEMANDBEACON
	Delete the first sentence on line 28


	Accepted in principal – However, It is proposed to use the 802.11 MLME-JOIN primitives. Refer to Clause 2, CID# 278 and 285 of document 2997r1 for explanation.



	310
	Emmelmann, Marc
	10.3.9.1.4
	9
	17
	TR
	Is it really correct to say that the MAC shall resume in less than 2TUs if the MIB attributes are NOT set to their default values. This would mean that the reset can take as long as it wants if I use the default MIB set.
	Delete the "not" or clarify.


	TBD

	311
	Noens, Richard
	10.3.9.1.4
	9
	17
	TR
	What happens during and after the 2 TUs?  How is successful resumption indicated?
	Clarify


	TBD

	313
	Rai, Vinuth
	10.3.9.1.4
	9
	17
	TR
	• The proposed text refers to “WAVE capable STAs”.  This could be interpreted to mean “capable of being configured for WAVE mode” (i.e. the dot11WAVEServicesEnabled MIB attribute is capable of being placed in the TRUE state).  I believe the statement should refer to a STA that is actually in WAVE mode, rather than simply being capable of being placed into WAVE mode.  So, the question is not one of capability but of current state. 
• The proposed text refers to the resumption of WAVE MAC operation after  the “value of the locally administered MAC address” changes as a result of the primitive.  What if the primitive does not result in a change of the MAC address, i.e. if the provided MAC address matches the previous MAC address?  I suspect the intent is that the 2 TU requirement apply whether the value of the MAC address changes or not.  
	Substitute the following text in lieu of lines 17 and 18:
If the primitive does not request that the MIB attributes be set to their default values, WAVE MAC operation in a WAVE mode STA shall resume in less than 2 TUs after the STA Adress parameter is applied to the locally administered MAC address.


	TBD

	315
	Amann, Keith
	10.3.25a
	9
	23
	TR
	There is no use of the TSF timer for any WAVE function.  Similarly to the WSIE, this appears to be here to provide a facility to some higher-layer function, and so should be done by the high-layer function not 802.11.
	Delete all text from page 8, line 23, to page 13, line 54.


	TSF = TBD

WIE = Declined. The proposed WIE IE is required in WAVE mode.  Refer to the definition of WIE in Clause 2, CID# 245 in document 2673r2.

	316
	Hamilton, Mark
	10.3.25a
	9
	23
	TR
	There is no use of the TSF timer for any WAVE function.  Similarly to the WSIE, this appears to be here to provide a facility to some higher-layer function, and so should be done by the high-layer function not 802.11.
	Delete all text from page 8, line 23, to page 13, line 54.


	TSF = TBD

WIE = Declined. The proposed WIE IE is required in WAVE mode.  Refer to the definition of WIE in Clause 2, CID# 245 in document 2673r2.

	317
	Rai, Vinuth
	10.3.25a.1.1
	9
	34
	TR
	“The value returned shall be the value of the TSF timer at the instant the MLME-GETTSFTIME.request is received as specified in 10.3.25a.2.1.”   
It is unclear what “as specified in 10.3.25a.2.1” means, but the only sentence in that section is:
“This primitive is generated by the MLME to report to the SME the result of a request to get the value of the TSF timer.”
The reference is not helpful.  A more helpful reference would be to 10.3.25a.2 
	Suggestion: Change the reference from 10.3.25a.2.1 to 10.3.25a.2.


	Accept the suggested remedy with the exception that the reference should be 10.3.25a.2.2

	319
	Engwer, Darwin
	10.3.25a.2.4
	10
	35
	TR
	Rather than "higher layers" I think you mean the SME.  Note that the two terms are quite different.
	Change "higher layers" to SME.


	Counter – It is assumed that the commenter is addressing the note in this subclause.  The “higher layer functions” is appropriate here since the SME as no knowledge of UTC and GPS but the higher layers does.

	320
	Adachi, Tomoko
	10.3.25b
	10
	38
	TR
	There are Set TSF timer primitives (10.3.25b) and Increment TSFtime primitives (10.3.25c). Why needed two?
	Remove Increment TSFtime primitives and related parts throughout the draft. 


	TBD

	321
	Rai, Vinuth
	10.3.25b.3.3
	12
	16
	TR
	The sentence is ambiguous.  In particular, it is unclear how to interpret: “whenever the TSF timer is changed in other than normal increments as specified in 11.1.2 and changes in response to MLME-SETTSFTIME.request … commands”.  Should the three request primitives listed in the “and changes in response to … commands” clause be considered triggers for this primitive, i.e. part of the “whenever” logic, or should they be considered exceptions, i.e. part of the “other than” logic.  I believe they should be considered part of the exceptions such that none of the three will trigger this primitive.
	Modify the sentence as shown:
This primitive shall be generated by the MLME to report to the SME whenever the TSF timer is changed, except when it changes in normal increments as specified in 11.1.2 or changes in response to MLME-SETTSFTIME.request, MLME-INCTSFTIME.request, or MLME-RESET.request commands


	TBD

	322
	Engwer, Darwin
	10.3.25b.3.4
	12
	22
	TR
	"are not in response to commands issed by the SME", or "are"?  This is confusing especially considering the paragraph just above in 10.3.25b.3.3
	Change this paragraph to more specifically identify the effect of this primitive being generated, and align same with clause 10.3.25b.3.3.  alternatively, just delete the text that reads "most importantly when those changes are not in response to commands issued by the SME".
	TBD

	323
	Hart, Brian
	10.3.25c.1.2
	12
	50
	TR
	Increment is very powerful and limiting it to +-2^15 limits that power
	Allow a full +-2^63


	TBD

	324
	Caam-Winget, Nancy
	10.3.25c.1.2
	12
	50
	TR
	Increment is very powerful and limiting it to +-2^15 limits that power
	Allow a full +-2^63


	TBD

	325
	Stephens, Adrian
	10.3.25c.1.3
	13
	1
	T
	"This can be accomplished by changing the value in a...."   It is completely unnecessary to give an implementation note here.   This is a trivial operation.
	Remove the first sentence of the note.


	TBD

	328
	Adachi, Tomoko
	10.3.37
	14
	1
	TR
	The MLME primitives related to the WAVE beacon (WAVE Advertisement frame/ On-demand beacon) are different from those used in the ordinary beacon. Why does it need to be changed?
	Reuse and modify the ordinary beacon related MLME primitives. 


	In WAVE mode the WAVE beacon is sent on demand when required; not necessarily at regular interval as an ordinary beacon.  See clause 3, subclauses 3.168a to 3.168e for definitions in document 07-2654r2.

	331
	Roy, Richard
	10.3.37
	14
	1
	ER
	(Entire Document) The use of the term "advertisement" throughout is unnecessary and essentially beyond the scope of not only the PAR, but the .11 requirements for WAVE mode operation, i.e., operation in rapidly varying RF environments.
	Any mention of "advertisement" in amny form should be removed from the amendment entirely.


	This comment is deemed editorial and delegated to the document editor for consideration in developing future drafts. Please note that the IEEE standards are edited professionally prior to publication.

Accept the suggested remedy.

	335
	Bai , Fan
	10.3.37.1.2
	14
	18
	TR
	Why BSSID is not used as part of parameters? MLME-ONDEMANDBEACON.request primitive is generated by the SME of WAVE provider to notify the MLME of WAVE provider about the availability of potential WBSS. Here, the key issue is whether BSSID is generated by MLME of WAVE provider, or BSSID is transferred from (higher layer of) the SME of WAVE provider. If the former case is true, BSSID is not required as part of primitive parameter; if the latter case is true, BSSID should be included in the parameter list of this primitive 
	1. 11p working group discuss and analyze where the BSSID should come from (i.e., from SME entity of WAVE provider, or from MLME entity of WAVE provider); 2. According to the research/discussion conclusion, decide whether BSSID should be incorporated into the primitive list


	TBD

	340
	Rai, Vinuth
	10.3.37.1.2
	14
	48
	TR
	• The Description column of the EDCA parameter set entry seems to have been copied from the MLME-SCAN.confirm primitive.  It should instead mirror the description in the START.request primitive.
	• Replace the text in the Description column of the EDCA parameter set entry with: “The initial EDCA parameter set values to be used in the BSS. The parameter shall be present only if the MIB attribute dot11QosOptionImplemented is true.”
	TBD

	343
	Malarky, Alastair
	10.3.37.1.3
	15
	3
	T
	Nowhere in this document is the condition for generating an On-Demand beacon for a service other than WAVE defined.  The inclusion of a WSIE excludes the possibility of it advertising the presence of a BSS.  A slightly difrerent service primitive defintion would be required for the latter in 10.3.37.1.2 and the section title (10.3.37) would need to be changed.
	Delete "BSS or a ".  Alternatively change the title of 10.3.37 and generalize to just an On-demand beacon.  The latter may be preferrable as it creates the primitive for other services which may wish to employ it.  10.3.37.1.2 and 10.3.37.3.2 may need slightly modified for this case.


	Accept the suggested remedy. It is proposed to rename subclause 10.3.37 = “On-demand beacon” which now becomes a generic on-demand beacon which is not exclusive to WAVE mode.  It is proposed to change 10.3.37.1.3 to: “This primitive is generated by the SME to announce, on demand, the presence of a BSS or a WAVE BSS.”

	348
	Bai , Fan
	10.3.37.3.2
	16
	10
	TR
	Why RCPI (signal RSSI) should be included in the parameter list? How users can use this unreliable channel status estimation to achieve what objective? It is a well-accepted fact in research/academic society (reported by a large number of published papers) that signal RSSI is only, at the best, a rough estimation of the quality of wireless link. It is OK if the users want to use signal RSSI to get a rough idea of wireless link quality, while it would be less useful in predicting and measuring wireless link quality by only employing this measurement. 
	suggest to remove RCPI measure from parameter list of this primitive, if its potential usage is not clearly defined. 


	TBD

	349
	Malinen, Jouni
	10.3.37.3.2
	16
	17
	TR
	Incorrect “Valid Range” for BSSID (“1 - 32 octets”). BSSID is 6-octet address and this particular case can only be a individual address.
	Replace “1 - 32 octets” with “Any valid individual MAC address”.


	TBD

	353
	Rai, Vinuth
	10.3.37.3.2
	16
	45
	TR
	It should be clarified that zero or more instances of the WSIE may be present.
	In the Description column of the WSIE entry, insert “(zero or more instances)” after “WAVE Service Information”
	the syntax of the

Accept the suggested remedy for the WIE row.

	354
	Rai, Vinuth
	10.3.37.3.2
	16
	48
	TR
	The Description column of the RCPI entry refers to the received “WAVE advertisement frame.”  This should be written in terms of a received on-demand beacon frame.
	In the Description column of the RCPI entry replace “Wave advertisement” with “On-demand beacon (e.g. Wave Advertisement Frame)”


	base standard (e.g.

Accepted the suggested remedy.

	355
	Emmelmann, Marc
	10.3.37.3.3
	17
	3
	TR
	"WAVE Advertisement frame" not defined. This reflects the incoherent usage of "ON-Demand-Beacon" and WAVE Advertisement frame. If On-Demand-Beacons (and all the associated premitives) shall only be used for WAVE BSSs (i.e. they are not valid for any other BSS configuration), one should clearly represent this fact by using the term WAVE Advertisement throughout the draft. Otherwise, On-demand-beacon should be fine.
	Make usage and definitions of on-demand-beacon vs. WAVE Advertisement frame coherent in draft.


	MLME-ASSOCIATE.

Accepted in principle.  A new set of definitions is proposed.  Refer to clause 3 of document 07-2654r2.

	356
	Engwer, Darwin
	10.3.37.3.3
	17
	3
	ER
	The term "WAVE advertisement" is not completely correct.
	change "WAVE advertisement" to "WAVE advertisement (on command beacon)".  This comment applies in this clause and throughout the entire draft since the WAVE advertisement mechanism has been changed to just use a special type ("on command") of beacon.
	request (Capability

Accepted – It is proposed to change “WAVE Advertisement” by “WAVE beacon”.  .  Refer to clause 3 of document 07-2654r2.

	357
	Hamilton, Mark
	10.3.37.3.3
	17
	3
	TR
	MLME-ONDEMANDBEACON.indication is generated when a WAVE Advertisement frame is received.  But (as noted in earlier comment), there is no way to tell a WAVE Advertisement frame from a "traditional" Beacon frame.
	Either use a new frame type for WAVE Advertisement frames, or remove this primitive and use the traditional Beacon primitive (with support for WSIE added).


	Information).

Accepted in principle.  It is proposed to use the Extended Capabilities information element in the on-demand beacon frame to make the distinctions.  Refer to Clause 4, subclause 7.2.3.1 in document 2998r1.


2. Background, Explanation, Discussion, etc.:

These Comments are associated with comments related to “Clause 10 - Additional” comments classification.
3. Recommended Resolution of the Comments:

See the right column above for the resolutions of the individual comments.
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Abstract


This paper addresses the comments addressing “Clause 10 Additional” comments.  It includes responses to CR#: 269, 283, 284, 285, 289, 292, 301, 310, 311, 313, 315, 316, 317, 319, 320, 321, 322, 323, 324, 325, 328, 331, 335, 340, 343, 348, 349, 353, 354, 355, 356, and 357.
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