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Introduction

Interpretation of a Motion to Adopt

A motion to approve this submission means that the editing instructions and any changed or added material are actioned in the TGn Draft.  This introduction, is not part of the adopted material.

Editing instructions formatted like this are intended to be copied into the TGn Draft (i.e. they are instructions to the 802.11 editor on how to merge the TGn amendment with the baseline documents).

TGn Editor:  Editing instructions preceded by “TGn Editor” are instructions to the TGn editor to modify existing material in the TGn draft.   As a result of adopting the changes, the TGn editor will execute the instructions rather than copy them to the TGn Draft.

Summission Note: Notes to the reader of this submission are not part of the motion to adopt.  These notes are there to clarify or provide context.

Comments
	CID
	Page
	Clause
	Comment
	Proposed Change

	5192
	204
	11.6
	DLS operation should support high throughput operation.
	Modify DLS to support high throughput operation.


Discussion
11n D3.0 already includes HT capability information element in DLS set request/response frame and DLS MLME SAP interface. But DLS operation is not updated accordingly. DLS setup and data transmission after setup should be modified to allow HT STAs set up direct link path.
The coexistence with legacy QoS STA should be considered. Here the problem is that according to the DLS Request/Response frame format (7.4.3) and (7.2.3.12) “Action frame format” in IEEE Std 802.11TM-2007, a legacy QoS STA may think that “HT Capabilities” information element is a vendor specific IE without parsing the IE. How does a legacy QoS STA respond to the received HT DLS Request/Response is not defined in IEEE Std 802.11TM-2007. And 11n standard can not modify legacy QoS STA behavior. The good thing is that the AP knows the capability of each station which associates with it. What we are trying to define in 11n for this problem is to make sure that a legacy QoS station will never receive a DLS Request with “HT Capabilities” IE:
1), A HT station shall not transmit a DLS Request with “HT Capabilities” IE in a non-HT infrastructure BSS.

2), If the HT AP receives a DLS Request with “HT capabilities” IE and it finds that the destination station is a legacy QoS station, it shall remove the “HT Capabilities” IE from the DLS Request and forward the modified DLS Request to the destination station.

3), If a HT station receives a DLS Request without “HT capabilities” IE, it shall reply a DLS Response frame without HT Capabilities IE. 
Basically, HT access mechanisms can be used when both STAs are HT STAs except STBC frames within a Dual CTS protected BSS.  The reason is that non-STBC STA can not decode STBC frames transmitted between two DLS STAs.
Based on polling the group and lack of indication of a problem for legacy APs, the current revision of this document drops the requirement for a STA to not include the HT Capabilities, and for APs to strip that item from DLS frames.
Additionally, the current revision includes language that describes the restrictions on behaviour of HT STA that are operating a DLS link within a non-HT BSS. Basically, all forms of protection are on in such a case.
Proposed Resolution: Counter (accept in principle)
Add an appropriate editor instruction and header and proposed change text that indicates the following changes to paragraphs 5, 6, 7  of “11.7 DLS operation” (IEEE Std 802.11TM -2007):

a) A STA, STA-1, that intends to exchange frames directly with another non-AP STA, STA-2, invokes DLS and sends a DLS Request frame to the AP (step 1a in Figure 11-15). This request contains the rate set, capabilities of STA-1, and the MAC addresses of STA-1 and STA-2. If STA-1 is an HT STA, this request also contains the HT capabilities of STA-1.  
b) If STA-2 is associated in the BSS, direct streams are allowed in the policy of the BSS, and STA-2 is indeed a QoS STA, then the AP forwards the DLS Request frame to the recipient, STA-2 (step 1b in Figure 11-15).
c) If STA-2 accepts the direct stream, it sends a DLS Response frame to the AP (step 2a in Figure 11-15), which contains the rate set, (extended) capabilities of STA-2, and the MAC addresses of STA-1 and STA-2. If STA-2 is an HT STA, this response also contains an HT capabilities element representing the HT capabilities of STA-2.
d) The AP forwards the DLS Response frame to STA-1 (step 2b in Figure 11-15), after which the direct link becomes active and frames can be sent from STA-1 to STA-2 and from STA-2 to STA-1. 
Add an appropriate editor instruction and header and proposed change text that indicates the following changes to paragraph 1 of “11.7.2 Data transfer after setup” (IEEE Std 802.11TM -2007):

For each active direct link, a STA shall record the access mechanisms that are permitted according to the capabilities of the endpoints for the direct link. When both STAs are HT STAs in an HT BSS, they may use HT access mechanisms and any non-HT access mechanisms except that STBC frames may only be used in a dual CTS protected BSS for direct link transfers between the two STAs. If either STA or both STA are not HT STAs, then the STAs shall not use HT access mechanisms, but may  Both the STAs may use direct link for data transfersuseing any of the non-HT access mechanisms defined in this standard for direct link transfers between the two STAs. STAs may also set up Block Ack if needed. If needed, the STAs may set up TSs with the HC to ensure they have enough bandwidth or use polled TXOPs for data transfer. A protective mechanism (such as transmitting using HCCA, RTS/CTS, or the mechanism described in 9.13) should be used to reduce the probability of other STAs interfering with the direct-link transmissions. When both STAs are HT STAs in a non-HT BSS, they may use HT access mechanisms or any non-HT access mechanisms, but shall operate according to the rules found in 9.13 Protection mechanisms as though the following fields have the settings indicated:

1. the RIFS mode field of the HT Information element set to 1.
2. the HT Protection field set to HT non-HT mixed mode
3. the Non-Greenfield HT STAs present field set to 1
4. the OBSS Non-HT STAs present field set to 1
5. L-SIG TXOP Full Support set to 0
6. PCO Active set to 0
7. Basic MCS Set all zero
Additionally, HT STAs operating a direct link while associated with a non-HT BSS shall not transmit using STBC mode.
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This document contains proposed changes to the IEEE P802.11n Draft to address the following LB115:  5172





The changes marked in this document are based on TGn Draft version D3.1.
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