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Introduction

Interpretation of a Motion to Adopt

A motion to approve this submission means that the editing instructions and any changed or added material are actioned in the TGn Draft.  This introduction, is not part of the adopted material.

Editing instructions formatted like this are intended to be copied into the TGn Draft (i.e. they are instructions to the 802.11 editor on how to merge the TGn amendment with the baseline documents).

TGn Editor:  Editing instructions preceded by “TGn Editor” are instructions to the TGn editor to modify existing material in the TGn draft.   As a result of adopting the changes, the TGn editor will execute the instructions rather than copy them to the TGn Draft.

Summission Note: Notes to the reader of this submission are not part of the motion to adopt.  These notes are there to clarify or provide context.

Proposed Resolution

	CID
	Page
	Subclause
	Comment
	Proposed Change
	Proposed Resolution

	2975
	103.06
	9.6
	Mutirate support: My contention is that the MCS table is excessive and a practical dynamic rate adaptation algorithm is horrifically complex. However, the specification does define the rate/MCS selection procedure for control frame responses (sub-clause 9.6) and it too is horrifically complex (and even ugly). Sub-clause 9.6 (pages 103-110) needs to be simplified to make it more readable/intelligible. A table or flow chart might help.
	Simplify the rules for rate/MCS selection of control frame responses in Clause 9.6.G11
	Counter - with the changes proposed in doc2442r2, the rules for rate selection of control response frame is simplified so that it is basically sent at BasicRate or BasicMCS.

	2160
	103.07
	9.6
	Subclause 9.6 is one heck of a big hanging subclause. - i.e. it has both text and child subclauses. This means that: "at rates which are in accordance with this subclause" is ambiguous. Does it mean just the text bit of 9.6, or does it include its children? Normally this would be an editorial, but because of the self-reference in 9.6, any reference that chooses one interpretation over the other makes a technical change.
	Move the text of 9.6 to a new subclause of 9.6. Fix-up "this subclause" to point to the correct subclause(s).
	Accept - Text in subclause 9.6 is moved to its own subclause 9.6.0a in D2.07.

Also, change metion of “this subclause” in line 45 in page 108 of D2.07 to “rules define in subclauses 9.6.0a through 9.6.4”

	3299
	103.18
	9.6
	Which STA? In the phrase  "using a rate from the Supported Rates, Extended Supported Rates or BSSBasicRateSet" -- which STA is the owner of the rate set? The transmitter or the recipient?
	Clarify which Supported Rate set, etc. is meant in the cited phrase.
	Counter – the cited phrase is removed in D2.07

MAC: 2007-07-12 18:05:24Z Counter - see document 11-07-773r1, the cited paragraph is removed.

	2162
	103.33
	9.6
	"When the Dual CTS protection is enabled and the frame is a protection mechanism frame and it is a frame which initiates an exchange. In this case the frame shall be transmitted at a rate according to the rules for determining the rates of transmission of protection frames in 9.2.5.5a (Dual CTS protection)." I didn't find any mention of rates in the referenced subclause.
	Define the rules for Dual CTS properly (or remove dual CTS :0).
	Accept – Delete lines 55 through 58 in page 108 of D2.07.
Define rules for Dual CTS as seen in doc2565r0.

	2166
	105.01
	9.6.2
	"Beacons shall be transmitted using one of the mandatory PHY rates if the BSSBasicRateSet parameter is empty and the BSSBasicMCSSet is not empty." We're using two methods in the draft to distinguish HT and non-HT PPDUs, either calling them non-HT/HT or saying they are sent at a rate or using an MCS. The last point is quite subtle. For example, this rule actually says "don't send beacons in HT format", but in a roundabout way. I suggest we resolve this throughout 9.6 by inserting "non-HT PPDU" whereever rates are called out, and "HT PPDU" whereever MCSs are called out. So, for example, the quoted text becomes: "Beacons shall be transmitted using a non-HT PDU at one of the mandatory PHY rates if the BSSBasicRateSet parameter is empty and the BSSBasicMCSSet is not empty."
	Make this proposed changes consistently throughout subclause 9.6 and its children.
	Counter – accept in principle, see revision on doc2565r0

	3354
	105.10
	9.6.2
	What rate should a STA use to transmit broadcast/multicast frames when dot11TxSTBCOptionEnabled is set to true but the BSSBasicRateSet and BSSBasicMCSSet sets are empty?
	Clarify what rate should be used
	Counter – when dot11TxSTBCOptionEnable is true, the BC/MC frames are sent in BasicSTBCMCS.  Therefore add the following in line 40 of page110 of D2.97; “If the BasicSTBCMCS is empty, any MCS within the Mandatory MCS shall be used to transmit these frames”

	3302
	105.19
	9.6.2
	Is there any further qualification to the phrase: "BSSBasicRateSet parameter or from the BSSBasicMCSset parameter" -- i.e. is the choice of which set dependent on some other condition?
	Clarify whether there is any further qualifier to assist in making the rate selection.
	Counter – an unprotected CF_Poll frame shall be sent with the same rules as a group addressed data/management frame.  Therefore change item b) in subclause 9.6.0d.2 to the following;
“Otherwise, the data frame shall be transmitted at a rate or MCS as defined in 9.6.0d.1 Rate selection for group addressed data and management frames.”

	492
	105.52
	9.6.2
	The text indicates that HTOperationsMCSset is a parameter to the MLME-JOIN.request primitive. Since there is no modification in clause 10 of this ammendment for this parameter to be added to the MLME-JOIN.request and this ammendment introduces HTOperationalMCSset, there is a hole in the ammendment (i.e., the draft is incomplete).
	Either remove the text or add the missing text to remove the inconsistency.
	Accept – add HTOperationalMCSset in the MLME-JOIN.request.
Is this okay???

	1149
	106.08
	9.6.3.1
	the text in this paragraph is only a subset of the original text in p282 line 34 of 11ma D9.0. This change makes all existing implementations non-conformant, and hurts interoperability
	keep function for non-HT STAs identical to that described in 11ma D9.0
	Counter – with changes proposed in doc2442r2, the rules are consistant with non-HT STAs.

	2184
	108.20
	9.6.6
	"If the frame eliciting the response was an STBC frame , instead of establishing a CandidateMCSSet, the rules for STBC exchanges found in 9.2.5.5a (Dual CTS protection) are used to determine the MCS of the response transmission" I cannot see anything in 9.2.5.5a that defines this.
	Put the STBC MCS selection rules somewhere.
	Reject – the rules regarding rate selection should be concentrated in one place.  See also CID2162.

	3315
	109.62
	9.6.8
	Use more formal RXVECTOR- and TXVECTOR-based descriptions of "in 20 mhz" and "in 40 mhz"
	Formalize the language as suggested.
	Accept – see doc2565r0


CID 2162
TGn Editor: In D2.07, modify line 5 through 15 of page 113as follows
9.6.0e.3.3 Control response frame MCS computation (#1532, moved from 9.6.6)

If a control response frame is to be transmitted within an HT PPDU with the TXVECTOR parameter CH_BANDWIDTH not equal to NON_HT_CBW40 in accordance with rules in 9.6.2 (HT PPDU/non-HT PPDU selection for control frames), the responding STA shall choose an MCS from a set of MCS called the CandidateMCSSet. The CandidateMCSSet is determined using the following rules:

a) If the frame eliciting the response was an STBC frame,  the CandidateMCSSet, should include the rate in the BasicSTBCMCSSet
CID 2166
TGn Editor: In D2.07, modify subclause 9.6.0d.1 to the following
9.6.0d.1 Rate selection for group addressed data and management frames

If the BSSBasicRateSet parameter is not empty, a data or management frame with a group address in the Address 1 field shall be transmitted in a non-HT PPDU using one of the rates included in the BSSBasicRateSet parameter.

If the BSSBasicRateSet parameter is empty and the BSSBasicMCSSet is not empty, a data or management frame with a group address in the Address 1 field, excluding Beacon and PSMP frame, shall be transmitted in an HT PPDUusing one of the MCSs included in the BSSBasicMCSSet parameter.

If the BSSBasicRateSet parameter is empty and the BSSBasicMCSSet is not empty, Beacon and PSMP frames shall be transmitted in a non-HT PPDU using one of the mandatory PHY rates.

If both the BSSBasicRateSet parameter and the BSSBasicMCSSet parameter are empty (e.g., a scanning STA that is not yet associated with a BSS), a data or management frame with a group address in the Address 1 field shall be transmitted in a non-HT PPDU using one of the mandatory PHY rates.

When a STA has the MIB attribute dot11TxSTBCOptionEnabled set to true, it shall use the basic STBC MCS when it transmits an STBC Beacon frame or when it transmits a group addressed frame that is an STBC frame.
TGn Editor: In D2.07, modify “rate” in line 49 of page 110 to “rate or MCS”
TGn Editor: In D2.07, modify “rate” in line 2 of page 111 to “rate or MCS”
CID 3315
TGn Editor: In D2.07, modify line63 in page 114 through line6 in page 115 to the following;
9.6.3 Channel Width selection for control frames

An HT STA that receives a frame that elicits a control frame transmission shall send the control frame response using the same channel width as the received frame. 


NOTE 1 - If the responding STA receives a non-HT duplicate frame, with the RXVECTOR parameter CH_BANDWIDTH set to NON_HT_CBW20, the responding STA generates a response with the TXVECTOR parameter CH_BANDWIDTH set to either NON_HT_CBW20 or HT_CBW20.

TGn Editor: In D2.07, modify the RXVECTOR column for Parameter: CH_BANDWIDTH, Condition: FORMAT is NON_HT, to “Y” 



Abstract


This document contains proposed changes to the IEEE P802.11n Draft to address the following LB97 comments:


2975, 2160, 3299, 2162, 2166, 3354, 3302, 492, 1149, 2184, 3315





The changes marked in this document are based on TGn Draft version P802 11n D2.07.pdf.
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