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Introduction

This document proposes resolutions to referenced CIDs by revising the TX mask for 40 MHz.  

Interpretation of a Motion to Adopt

A motion to approve this submission means that the editing instructions and any changed or added material are actioned in the TGn Draft.  This introduction is not part of the adopted material.

Editing instructions formatted like this are intended to be copied into the TGn Draft (i.e. they are instructions to the 802.11 editor on how to merge the TGn amendment with the baseline documents).

TGn Editor:  Editing instructions preceded by “TGn Editor” are instructions to the TGn editor to modify existing material in the TGn draft.   As a result of adopting the changes, the TGn editor will execute the instructions rather than copy them to the TGn Draft.

Summission Note: Notes to the reader of this submission are not part of the motion to adopt.  These notes are there to clarify or provide context.
	CID
	Resn Status
	Comment
	Proposed Change
	Resolution

	350
	 C
	Where is this IEEE website for downloading this tool?
	Provide (and setup) (permanent) URL.
	 See below

	617
	 R
	For 2.4 GHz band, HT STA are compliant with PHY specifications in Clause 19 only, with the non-HT operation using ERP-OFDM. Meaning of compliant with clause 18 PHY (11b) is not clear, since all non HT preambles are of OFDM type.
	clarification requested.
	  See below

	2635
	 A
	"The HT features are applicable to operation in either the 2.4 GHz band or the 5 GHz
bands, or both, as specified in 20.3.14 (Channel numbering and channelization)."

This makes little sense to me.
	Reword:  "The HT PHY supports operation in either the 2.4 GHz band or the 5 GHz bands, or both, as specified in 20.3.14 (Channel numbering and channelization)."
	  See below

	2636
	A 
	"HT OFDM PHY"

While the HT PHY supports OFDM formats,  it also supports non-OFDM formats.  So this terminology is misleady.
	Replace "HT ODM PHY" with "HT PHY" throughout.
	  See below

	2637
	 C
	"The HT OFDM PHY is based on the OFDM PHY defined in Clause 17, with extensibility up to 4 spatial streams, operating in 20 MHz bandwidth. Additionally, transmission using 1 to 4 spatial streams is also defined for operation in 40 MHz bandwidth."

The HT OFDM PHY also supports non-HT modes of transmission,  including non clause 17 formats.
	Reword as follows:  
"The HT_MM and HT_GF formats of the HT PHY are based on the OFDM PHY defined in Clause 17, with extensibility up to 4 spatial streams, operating in 20 MHz bandwidth. Additionally, transmission using 1 to 4 spatial streams is also defined for operation in 40 MHz bandwidth."

Same edit in line 22 and line 28.
	  See below

	2638
	 C
	"The maximum MPDU length is extended to 65535 octets."

This is not so for NON_HT formats.
Also,  "MPDU" is the wrong word.  The PHY knows nothing about MPDUs.
	Reword:  "The maximum PSDU length for HT_MM and HT_GB formats is extended to 65535 octets."
	  See below

	2639
	 C
	"into a framing format suitable for sending and receiving user data and management information
between two or more stations using the associated PMD system."

I largely think this is gibberish.
"framing format" is terminology not used elswhere in the PHY
"user" - what the heck is this.  Who is the user?
"data and management information" - are we talking MAC level concepts here or PHY management information.  If so that terminology is not used elsewhere.
	reword thus: "into a PPDU format suitable for sending and receiving the PSDU between two or more stations using the associated PMD system."
	  See below

	2641
	 C
	"A PMD system whose function defines the characteristics and method of transmitting and receiving
data through a wireless medium between two or more stations, each using the HT OFDM PHY."

Actually we also transmit to and receive from stations that are not HT PHY.
And even when we're transmitting HT_MM packets,  some information is also transported to non-HT PHYs.
	Reword to make this clear.  For example:

"A PMD system whose function defines the characteristics and method of transmitting and receiving
data through a wireless medium between two or more stations.  Depending on the PPDU format, these stations support either the HT PHY,  or a mixture of HT PHY and Clause 19 or Clause 17 PHYs."
	  See below


CID 350
Comment:
Where is this IEEE website for downloading this tool?
Proposed change:
Provide (and setup) (permanent) URL.
Resolution:

Counter this comment.  The URL is not specified because maintaining a current URL would require updates to the standard, which is an unnessesary complexity.  However, the information that the waveform generator is available on the public IEEE web site is extremely valuable.  We propose to add the document number of the waveform generator to the draft (11-06/1715 holds code, 11-06/1714 holds descriptive text) to make it easier to find.

This resolution was already accepted for CIDs 63, 2801, 3387.  These included instructions to the editor to reference these document numbers.
CID 617
Comment:
For 2.4 GHz band, HT STA are compliant with PHY specifications in Clause 19 only, with the non-HT operation using ERP-OFDM. Meaning of compliant with clause 18 PHY (11b) is not clear, since all non HT preambles are of OFDM type.
Proposed change:
clarification requested.
Resolution:

Reject.  STAs operating in the 2.4 GHz band should be compliant with clause 18 for backwards compatability reasons.
CID 2635

Comment:
“The HT features are applicable to operation in either the 2.4 GHz band or the 5 GHz

bands, or both, as specified in 20.3.14 (Channel numbering and channelization).”
This makes little sense to me.
Proposed change:
Reword:  "The HT PHY supports operation in either the 2.4 GHz band or the 5 GHz bands, or both, as specified in 20.3.14 (Channel numbering and channelization)."
Resolution:

Accept

TGn Editor:

D2.06, page 221, line 17 make the following change: 

Old Text

The HT features are applicable to operation in either the 2.4 GHz band or the 5 GHz

bands, or both, as specified in 20.3.14 (Channel numbering and channelization).
New Text

The HT features are applicable to supports operation in either the 2.4 GHz band or the 5 GHz

bands, or both, as specified in 20.3.14 (Channel numbering and channelization).
CID 2636
Comment:
“HT OFDM PHY”
While the HT PHY supports OFDM formats,  it also supports non-OFDM formats.  So this terminology is misleady.
Proposed change:
Replace "HT ODM PHY" with "HT PHY" throughout.
Resolution:

Accept.  The HT PHY arguably includes clause 19 packets transmitted with a 40 MHz BW for example.
TGn Editor:

D2.06, page 221, lines 13-14 replace “HT OFDM PHY” wherever it occurs with “HT PHY”.

CID 2637
Comment:
"The HT OFDM PHY is based on the OFDM PHY defined in Clause 17, with extensibility up to 4 spatial streams, operating in 20 MHz bandwidth. Additionally, transmission using 1 to 4 spatial streams is also defined for operation in 40 MHz bandwidth."
Proposed change:
Reword as follows:  

"The HT_MM and HT_GF formats of the HT PHY are based on the OFDM PHY defined in Clause 17, with extensibility up to 4 spatial streams, operating in 20 MHz bandwidth. Additionally, transmission using 1 to 4 spatial streams is also defined for operation in 40 MHz bandwidth."

Same edit in line 22 and line 28.
Resolution:

Counter.  This is an introduction, and the reference to the HT_MM and HT_GF formats seems overly specific.  Whiel the PHy includes support for non-OFDM modes, it is still largely based on the OFDM PHY.  However, it makes sense to remove the reference to “HT OFDM PHY” to make things clear if not overly specific.  This change is proposed in an instruction to the editor in the resolutiob to CID 2636. 

CID 2638
Comment:
"The maximum MPDU length is extended to 65535 octets."
Proposed change:
Reword:  "The maximum PSDU length for HT_MM and HT_GB formats is extended to 65535 octets."

Resolution:

Counter.  The text has already been clarified in D2.06 to read “The maximum HT PSDU length is 65535 octets.”  

CID 2639
Comment:
"into a framing format suitable for sending and receiving user data and management information between two or more stations using the associated PMD system."
Proposed change:
reword thus: "into a PPDU format suitable for sending and receiving the PSDU between two or more stations using the associated PMD system."
Resolution:

Counter, accept in principle.
TGn Editor:
D2.06, page 221, lines 47-51 make the following change: 

Old Text

This function is supported by the physical layer convergence procedure (PLCP), which defines a method of mapping the PHY sublayer service data units (PSDU) into a framing format suitable for sending and receiving user data and management information between two or more stations using the associated PMD system.
New Text

This function is supported by the physical layer convergence procedure (PLCP), which defines a method of mapping the PHY sublayer service data units (PSDU) into a framing format (PPDU) suitable for sending and receiving user data and management information the PSDU between two or more stations using the associated PMD system.
CID 2641
Comment:
"A PMD system whose function defines the characteristics and method of transmitting and receiving

data through a wireless medium between two or more stations, each using the HT OFDM PHY."

Actually we also transmit to and receive from stations that are not HT PHY.

And even when we're transmitting HT_MM packets,  some information is also transported to non-HT PHYs.

Proposed change:
Reword to make this clear.  For example:

"A PMD system whose function defines the characteristics and method of transmitting and receiving

data through a wireless medium between two or more stations.  Depending on the PPDU format, these stations support either the HT PHY,  or a mixture of HT PHY and Clause 19 or Clause 17 PHYs."
Resolution:

Counter, accept in principle.  
TGn Editor:
D2.06, page 221, lines 58-60 make the following change: 

Old Text

A PMD system whose function defines the characteristics and method of transmitting and receiving data through a wireless medium between two or more stations, each using the HT OFDM PHY.
New Text

A PMD system whose function defines the characteristics and method of transmitting and receiving data through a wireless medium between two or more stations, each using the HT OFDM PHY.  Depending on the PPDU format, these stations support either the HT PHY, or a mixture of HT PHY and Clause 15, Clause 17, Clause 18 or Clause 19 PHYs.
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Abstract


This document contains proposed resolutions to comments submitted in response to LB97.
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