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Interpretation Number: 1-01/05 (Service field content)

Topic: Use of the Service field by 
Relevant Clauses: Annex G

Classification: Conflicts with clause 17

Interpretation Request

I am requesting an interpretation of the IEEE 802.11g PLCP SERVICE field

header.

1.Designation of the standard, including the year of publication.

             IEEE Std 802.11g-2003

             IEEE Std 802.11-1999 (Reaff 2003)

2.The specific subsection being questioned.

             Clause 19.3.2.1 Long preamble PPDU format

             Clause 15.2.3.4 PLCP IEEE 802.11 SERVICE field

3. The applicable conditions for the case in question.

Clause 19.3.2.1 states that within the SERVICE field "Bit b2 is used to indicate that the transmit frequency and symbol clocks are derived from the same oscillator. For all ERP systems, the Locked Clock Bit shall be set to 1."

However, clause 15.2.3.4 states "The 8-bit IEEE 802.11(r) SERVICE field

shall be reserved for future use. The value of X'00' signifies IEEE

802.11(r) device compliance."

Is a Clause 19 ERP device non-conformant if it sends a 1 or 2 Mbps frame

without the SERVICE field bit B2 set?

There is also a known interoperability issue of legacy Clause 15 devices

discarding frames which have SERVICE field bit B2 set as discussed in

the attached email below.

“As described in section 18.2.3.4 of the High Rate Supplement to 802.11, the Service field in the PLCP contains several new bit assignments. Bit position b2 is defined as the Locked Clocks Bit. When set to a "1", this bit indicates a PHY implementation where the transmit frequency and the symbol clock are derived from the same oscillator. As such, several implementations will be setting this bit. The problem is that previously, the Service field was set to all zeros and an implementation would be justified in rejecting frames transmitted with a non-zero Service field. In fact, I discovered that cards employing the XXX MAC, and hence its firmware, indeed do reject frames transmitted with bit b2 set.”

Interpretation Response

The standard is unambiguous  in this case.  A PHY implementing clause 19 shall set bit B2 in the Service field, as required by 19.3.2.1 in all transmissions.  A PHY implementing clause 15 that is dependent upon a particular value in a reserved field for its correct operation is not compliant with the standard.  All implementations must ignore values of reserved fields upon reception.  The editor of the standard will be instructed to remove the sentence “The value of X'00' signifies IEEE 802.11(r) device compliance.” from clause 15.2.3.4.
Notice: This document has been prepared to assist IEEE 802.11. It is offered as a basis for discussion and is not binding on the contributing individual(s) or organization(s). The material in this document is subject to change in form and content after further study. The contributor(s) reserve(s) the right to add, amend or withdraw material contained herein. 
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