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Interpretation Number: 1-07/03 (delayed CFP Beacon)

Topic: 802.11 Beacon

Relevant Clauses: 9.3.3.2
Classification: unambiguous

Interpretation Request

original line : In the case of a busy medium due to DCF traffic, the beacon
shall be delayed for the time required to  complete the current DCF frame
exchange.


I think there is no direct answer about the following case.

Q : When a PCF beacon(CFPeriod=0, DTIM COunt=0) is defered due to a busy
medium(DCF), PC shall use xxxxxxxxxx delay to start the CFP after this DCF
medium busy.

A :
<1> served as normal DCF beacon, use DIFS+random backoff delay
<2> served as normal PCF beacon while not deffered by medium, use PIFS
delay
Interpretation for IEEE STD 802.11-1999 (reaffirmed 2003)

Clause 9.3.3.2 says, in part: “… the PC shall use a DIFS plus a random backoff delay (with CW in the range of 1 to aCWmin) to start a CFP when the initial beacon is delayed because of deferral due to a busy medium.”  This is a clear statement that the Beacon is to be transmitted using a backoff after DIFS after the medium becomes idle.

This area of the standard is being modified by the work going on 802.11 Task Group e.  You may be interested in following that work as it progresses.
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